Opleiding Inclusie en Diversiteitsmanagement

Een steeds belangrijker thema in de huidige maatschappij, is inclusie en diversiteit. Organisaties beseffen dat het goed is wanneer hun personeelsbestand een afspiegeling is van hun klanten of zelfs van de Nederlandse bevolking. Met wetgevingen als de Participatiewet stimuleert de wetgever een diverser personeelsbestand, waardoor ook mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben (betaald) werk kunnen uitvoeren.

Tegelijkertijd is er in de media veel aandacht voor het thema: “Het belang van een inclusieve organisatie waar mensen met verschillende culturele achtergronden, leeftijden, sekse en voorkeuren wordt steeds meer erkend”.

Voor ieder die binnen de eigen organisatie nauw betrokken is bij vraagstukken rondom inclusiviteit en diversiteit is er onze post-hbo opleiding Action Learning Inclusie en Diversiteitsmanagement.

Startdatum
6 november 2024

Lesdagen
13 dagen van 09:30 - 16:30 en 6 ALP bijeenkomsten

Lesgeld
Vanaf € 4.250,-

Locatie
Het Hoogeland Utrecht

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding doe je gedurende de lesdagen kennis op over inclusie en diversiteit. Je ontmoet een aantal inspirerende docenten die de thema’s vanuit verschillende invalshoeken belichten. Belangrijk is dat we aandacht besteden aan zowel de bovenstroom als de onderstroom in je organisatie. Wij zijn ervan overtuigd dat deze elkaar sterk beïnvloeden en dat ze allebei nodig zijn om een inclusieve organisatie tot stand te brengen.

Na het volgen van de opleiding ben jij in staat om

 • Het daadwerkelijk tot stand brengen van een inclusieve organisatie, waar ieder zich uitgedaagd voelt om het beste uit zichzelf te halen;
 • Goed gebruik te maken van de verschillende wetten en regels;
 • Het belang van de onderstroom te herkennen. Hoe zorg je voor een ondersteunend werkklimaat en beïnvloed je de organisatiecultuur.

De kennis die je tijdens de lessen opdoet maak je direct op maat voor je eigen organisatie, door de bestudering van de literatuur. Je schrijft een adviesnotitie voor jouw management en voert een verbeterproject uit rondom inclusie en diversiteit. Vanzelfsprekend ondersteunen we je hierbij in de begeleide leerteambijeenkomsten.

Uiteindelijk sluit je de opleiding af met een profielopdracht en een profielpresentatie. In deze presentatie presenteer je jouw eigen visie op inclusie en diversiteit.

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is bedoeld voor professionals met een hbo werk en denkniveau die zich binnen hun eigen organisatie bezig houden met zaken als inclusiviteit en diversiteit.
De opleiding is van waarde voor:

 • Begeleidingsmedewerkers;
 • Managers;
 • Adviseurs;
 • Projectleiders;
 • Portefeuillehouders;
 • Personen die belast zijn met de begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Je hebt in ieder geval invloed op het beleid rondom deze thema’s.

Locatie en lesdagen

Deze opleiding start weer in de herfst van 2024. De lesdagen vinden plaats op woensdag in Utrecht en zijn gepland van 9.30 uur tot 16.30 uur. Naast de lesdagen zijn er bijeenkomsten van het Action Learning Project, waarvan vijf begeleide bijeenkomsten van 2 uur. De vijf onbegeleide bijeenkomsten worden door de studenten in onderling overleg gepland. De lesdagen van deze lichting zijn gepland op de volgende data:

Lesdag 1 6-11-2024
Lesdag 2 13-11-2024
Lesdag 3 20-11-2024
Action Learning Project - begeleid 27-11-2024
Action Learning Project - onbegeleid door studenten te plannen
Action Learning Project - begeleid 4-12-2024
Action Learning Project- onbegeleid door studenten te plannen
Lesdag 4 11-12-2024
Lesdag 5 18-12-2024
Lesdag 6 8-01-2025
Action Learning Project - begeleid 15-1-2025
Action Learning Project - onbegeleid door studenten te plannen
Lesdag 7 29-01-2025
Lesdag 8 5-02-2025
Action Learning Project - begeleid 12-02-2025
Action Learning Project - onbegeleid door studenten te plannen
Lesdag 9 19-03-2025
Action Learning Project - begeleid 26-03-2025
Action Learning Project - onbegeleid door studenten te plannen
Lesdag 10 2-4-2025
Lesdag 11 16-04-2025
Lesdag 12 23-04-2025
Action Learning Project - begeleid 7-05-2025
Action Learning Project - onbegeleid door studenten te plannen
Lesdag 13 14-05-2025
Action Learning Project - inleveren 28-5-2025 digitaal
Examen 25-06-2025

Praktische informatie

Groepsgrootte

Er kunnen maximaal 12 deelnemers tegelijk aan deze opleiding deelnemen.

Lesmateriaal

Voor deze opleiding ontvang je de verplichte literatuur, een studiehandleiding en de hand-outs van iedere lesdag.

Studiebelasting

Deze opleiding bestaat uit meerdere lesdagen, leerteambijeenkomsten en het uitvoeren van een Action Learning project binnen de eigen organisatie. De totale studiebelasting komt op ongeveer 270 uur, exclusief het Action Learning Project. Dit komt neer op een studiebelasting van ongeveer 8 uur per week.

Er geldt een aanwezigheidsplicht van 80% voor de lesdagen en tevens apart voor de leerteambijeenkomsten. De globale verdeling van de complete opleiding ziet er als volgt uit:

 • Er zijn 13 lesdagen van 8 uur, van 09:30 tot 16:30 uur;
 • Per lesdag ben je ongeveer 8 uur bezig met de voorbereiding;
 • Er zijn 5 begeleide leerteambijeenkomsten voor het Action Learning Project die elk 2 uur in beslag nemen; aanwezigheidsplicht 80%;
 • De uitvoering van het Action Learning Project binnen de eigen organisatie kost om en nabij 70 uur;
 • 50 uur voor het maken van opdrachten;
 • Voor het examen/eindpresentatie ben je in totaal 16 uur belast (presentatie en voorbereiding) .

Diploma & accreditatie

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een door onderstaande instelling geaccrediteerd diploma. Het bijbehorende examen afleggen is enkel toegestaan wanneer;

 • Je aan de aanwezigheidsplicht hebt voldaan;
 • Er gemiddeld tenminste een zes behaald wordt voor alle opdrachten.

CRKBO-logo-tr
De Pons Academie is een CRKBO geregistreerde instelling.

Lesgeld

De totaalprijs voor de opleiding Inclusie en Diversiteitsmanagement bedraagt € 4.450,-. Het verplichte studiemateriaal, een luxe aanvullend boekenpakket en de lunch, koffie en thee op de lesdagen zijn hierbij inbegrepen.

Meld je snel aan. Dan profiteer je van onze vroegboekkorting van € 200,- en betaal je € 4.250,-

Kenniskring

Tijdens je studie kan je gratis deelnemen aan onze Kenniskring.

Het team

Leonore-Nieuwmeijer-Pons-Academie

Leonore Nieuwmeijer

Expert Inclusie

Leonore maakt zich warm voor een inclusief Nederland waarin iedereen zijn talenten kan waarmaken. Dat doet zij vanuit de overtuiging organisaties beter presteren als zij een afspiegeling zijn van de samenleving. Daarnaast is ze initiator van Inclusief Nederland, een community van mensen die persoonlijke verhalen te delen anderen wil enthousiasmeren om mensen een kans te geven. Door haar brede ervaring op strategisch- en tactisch niveau kan zij met haar enthousiasme, energie en ervaring organisaties op weg helpen richting inclusief ondernemerschap. Tevens is zij praktijkgericht gesprekspartner van het ministerie SZW en wordt als zodanig uitgenodigd bij hoorzittingen van de Tweede Kamer. Werkte zij eerder in dienst van organisaties, tegenwoordig is zij als zelfstandig ondernemer actief bij IN door Leonore Nieuwmeijer.

Pons-Academie-Berendineke-Steenbergen

Berendineke Steenbergen

Partner Pons Academie

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. Sinds 2001 is zij methodiekontwikkelaar en opleider. In 2016 verscheen het ‘Handboek weerbaarheid’ waarin zij, samen met anderen, de ontwikkelde methodiek beschrijft.

Esther Gast3

Esther Gast

Trainer gespreksvaardigheden

Esther is een bevlogen acteur en trainer. Na afronding van haar opleiding tot acteur/docent drama aan de theaterschool werkte zij onder meer voor tv, als theaterdocent en als voice-over. Tegenwoordig werkt zij veel als trainer en/of acteur in communicatieve vaardigheden voor onder meer Jeugdzorg, gemeenteambtenaren, UWV en medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Zij verzorgt voor de Pons Academie de vaardigheden lessen.

Louella-Rooijer-Pons-Academie

Louella Rooijer

Docent strategisch H.R.M.

Louella werkt in het onderwijs en heeft een grote ervaring in het uitvoeren en opzetten van Action Learning Projecten. Zij is één van de Action Learning begeleiders voor deze opleiding.

Pons Academie | Over Marcel

Marcel Schürmann

Leerteambegeleider

Marcel heeft na een aantal management functies in de bankwereld zijn leven gewijd aan opleiden en scholen. Hij werkte onder meer bij Nyenrode en Business School Nederland. Tegenwoordig is hij ook (team-) coach en ondersteunt organisaties bij het oplossen van complexe management- en beleidsvraagstukken.

Nadezda Broshuis

Nadèzda Broshuis

Expert Cultuursensitiviteit

Na 10 jaar gewerkt te hebben met vluchtelingen, migranten en slachtoffers van mensenhandel geeft zij tegenwoordig les op de Hogeschool van Utrecht waar ze voornamelijk alle vakken geeft die te maken hebben met cultuur en religie.

Contact met (P)ons

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Informatie

Wil je meer informatie over deze opleiding, weten of de opleiding bij je past of heb je een andere vraag? Laat je gegevens achter via ons contactformulier, dan komen we bij je terug.

Inschrijven

Naam*
Adresgegevens*
Contactgegevens*
Geslacht*
Geboortedatum & -plaats*
DD dash MM dash JJJJ
Factuurgegevens*. Graag alle gegevens, dus ook het e-mailadres en de eventuele kostenplaats.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen over de opleiding

Sannah de Jong – Kwartiermaker Diversiteit en Inclusie

"Een mooie en inspirerende opleiding voor iedereen die op zoek is naar een stuk verdieping en ontwikkeling op het gebied van diversiteit en inclusie. Het is niet alleen een groei- en leerproces voor de organisatie maar vooral voor jezelf als (toekomstige) D&I professional. Deze opleiding geeft je de kaders maar ook de tools om diversiteit en inclusie een duurzame plek in de organisatie te bieden."

Halima Özen – Programmamaker

"Ik heb de opleiding Inclusie en Diversiteitsmanagement gevolgd. Wat me het meeste beviel was het laagdrempelige persoonlijke contact van Pons Academie. Er zat een goede variatie tussen mensen uit het werkveld en de academici.”

Angelica Cotin – Senior Manager Service

"Mijn ervaring is positief door onder andere het fijne en persoonlijke contact. Inhoudelijk zit het goed in elkaar door de goede opbouw en invulling. Ook de deur van de opleiding en intensiviteit zijn in verhouding waardoor het goed te combineren is!"

Kameleon