Trauma-sensitief Werken voor trainers en coaches

Het lichaam spreekt …

We kennen het allemaal: deelnemers, cliënten of coachees die opeens wegkijken, verstarren of in huilen uitbarsten. Je vraagt je af wat je hebt gemist of hoe je hier het beste op kunt reageren. Je wilt de deelnemer of coachee graag ondersteunen, maar moet ook rekening houden met de groep of met je programma. In deze driedaagse leer je trauma-sensitief te werken. Je leert te zien hoe iemand eraan toe is en wat je kunt doen om iemand te ondersteunen. Vanzelfsprekend binnen het kader van je training of je begeleidingstraject.

Datum
Maandag 23 september, 7 oktober en 14 oktober 2024

Tijd
Van 09:30 - 16:30

Vergoeding
€ 895,-

Locatie
Het Hoogeland Utrecht

Na het volgen van de cursus ben jij in staat om

 • Traumaresponsen bij je deelnemers, cliënten of coachees te herkennen;
 • Te herkennen hoe iemand eraan toe is;
 • Je deelnemers, cliënten en coachees beter te ondersteunen.

Deze interactieve scholing brengt de theorie en praktijk bij elkaar en biedt concrete handvatten om de stof met succes toe te passen. We werken psycho-fysiek en ervaringsgericht.

Je leert stress- en traumaresponsen te begrijpen in de context van de polyvagaaltheorie, zodat je je deelnemers en coachees zowel via ervaringsgerichte oefeningen als eenvoudige psycho-educatie kunt ondersteunen om tot herstel van evenwicht te komen, ook buiten jouw training of sessie. Hierbij werken we aan de vijf pijlers van trauma-sensitief werken:

 • Zorgen voor en werken aan een veilige relatie;
 • Werken aan zelfregulering;
 • Kijken door een traumabril;
 • Normaliseren en psycho-educatie.

Wil je daar nu al meer over weten? Lees dan ons blog over deze vijf pijlers: Vijf pijlers van trauma-sensitief werken - Pons Academie.

Speciale aandacht krijgt het werken met jeugdigen.

Voor wie is deze cursus?

Deze scholing is bedoeld voor mensen die met kwetsbare groepen of individuen werken. We hebben een psychofysieke insteek, daarom is de scholing met name geschikt voor:

 • Weerbaarheidstrainers en -coaches;
 • Coaches en trainers veerkracht;
 • PMT-ers;
 • Woon- of programmabegeleiders
 • Jongerenwerkers
 • Docenten lichamelijke opvoeding
 • Agressietrainers
 • Allround coaches of - trainers

Praktische informatie

Lesdagen: Maandag 23 september, 7 oktober en 14 oktober 2024
Locatie: Het Hoogeland, Museumlaan 2 in Utrecht

De lesdagen starten om 9.30 uur en duren tot 16.30 uur.

Jeugdprofessionals aangesloten bij de SKJ ontvangen 16,50 PE-punten (SKJ213444). Vaktherapeuten opgenomen in het Register Vaktherapie ontvangen 16 PE-punten.

Deelname aan cursus Trauma-sensitief werken (ID nummer: 508635) levert 16,5 registerpunten op voor het opleidingstraject voor bij Registerplein geregistreerde maatschappelijk werkers, kinderwerkers/jongerenwerkers en sociaal werkers.

Deelname aan de cursus Trauma-sensitief werken levert 16 accreditatiepunten op voor professionals ingeschreven in het register Vaktherapie (ID nummer 530506)

De accreditatiecommissie van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie (NBTP) heeft de cursus Trauma-sensitief werken gewaardeerd met 18 PE-punten (ID nummer 528787).

Andere PE-punten nodig? Laat het weten!


 

Kosten

De vergoeding bedraagt € 895,00, inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een lekkere lunch.

Trainer

Karin-Bosveld-Pons-Academie

Karin Bosveld

Trauma-sensitief therapeut

Karin is docent, trainer en leertherapeut voor therapeuten in opleiding en heeft daarnaast een praktijk voor traumasensitieve, lichaamsgerichte psychosociale therapie. Zij was eerder coördinator en docent van de post-HBO opleiding voor mindfulnesstrainers en ontwikkelaar van de minor Mindful Communiceren. Zij schreef o.a. Eenvoudig Mindful (2011) en Meer rust in je hoofd (2014).

Karin leert je hoe je ‘mindful’ (dat wil zeggen met aandacht voor ‘binnen’ en ‘buiten’) kunt trainen en coachen, en op een lichte manier een veilige leerruimte creëert, waarbij traumaresponsen veilig ontvangen en begeleid kunnen worden.

Contact met (P)ons

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Informatie

Wil je meer informatie over deze cursus, weten of de cursus bij je past of heb je een andere vraag? Laat je gegevens achter via ons contactformulier, dan komen we bij je terug.

Inschrijven

Naam*
Adresgegevens*
Contactgegevens*
Geslacht*
Geboortedatum & -plaats*
DD dash MM dash JJJJ
Factuurgegevens*. Graag alle gegevens, dus ook het e-mailadres en de eventuele kostenplaats.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.