Opleiding Coach Individuele Weerbaarheid

Beschikken over de nodige weerbaarheid is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Onderstreep jij dit gevoel, maar ontbreekt het je aan de kennis en/of vaardigheden om de weerbaarheid van je doelgroep op individueel niveau naar een hoger plan te tillen? Dan is de opleiding coach individuele weerbaarheid het antwoord op je vragen. Ongeacht of je deze antwoorden wenst in te zetten voor volwassenen, binnen je eigen organisatie, ter bevordering van een groep kwetsbare jeugd, of voor een andere specifieke doelgroep.

Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om

 • Methodisch onderbouwde begeleidingstrajecten te ontwikkelen;
 • Je te onderscheiden bij je doelgroep via individueel begeleide weerbaarheidstrajecten;
 • De weerbaarheid en veerkracht van kwetsbare individuen te bevorderen;
 • Jezelf beter te profileren en meer voldoening uit je huidige of een volgende functie te halen;
 • Cliënten in staat te stellen om op het toppen van hun kunnen te presteren op individueel niveau.

Deze interactieve opleiding brengt tijdens de lesdagen de theorie en de praktijk samen. Profiteer van persoonlijke begeleiding tijdens en na de opleiding om de stof optimaal toe te passen in de praktijk.
Je leert je cliënten of coachees te begeleiden in de vergroting van hun weerbaarheid op basis van vier pijlers:

 • Vergroting van eigenwaarde
 • Herkennen en erkennen van je eigen grenzen
 • Houding en uitstraling
 • Vergroting van handelingsalternatieven

Gedurende de opleiding coach individuele weerbaarheid passeren verschillende onderwerpen de revue. Zo oefen je met motiverende gespreksvaardigheden, krijg je kennis over de effecten van stress en coping op weerbaarheid en verdiepen we je kennis over de beschermende en risicofactoren van weerbaarheid. Daarnaast oefen je met het ontwikkelen en inzetten van psychofysieke werkvormen om lichaamsgericht en ervarend leren te kunnen begeleiden.

Een heel belangrijke doelgroep voor de vergroting van weerbaarheid, zijn jeugdigen. Daarom besteden we in deze opleiding expliciet aandacht aan deze doelgroep. Vanuit ons concept van persoonlijk onderwijs, is er vanzelfsprekend ruimte voor persoonlijke leerwensen van de deelnemers.

Voor wie is deze opleiding?

Met een opleiding coach individuele weerbaarheid op zak ben je in staat om het belang van ieder individu op de eerste plaats te zetten en te bevorderen. De ervaring leert dat de opleiding een opstap naar het volgende niveau betekent voor;

 • Onderwijzers in het basis- vo-, ROC- hoger- of speciaal onderwijs;
 • Professioneel hulpverleners;
 • Jongerenwerkers, opvang- woon- of programmabegeleiders;
 • Preventiewerkers of agressietrainers;
 • Allround coaches;
 • Weerbaarheidstrainers.

Locatie en lesdagen

De lesdagen zijn in Utrecht en gepland op zaterdagen van 9:30 tot 16:30 uur op onderstaande data. We werken in kleine groepen en vol is vol, dus als je mee wilt doen maar nog wat formaliteiten moet regelen, reserveer dan een plekje via info@ponsacademie.nl.

In de lente van 2024 starten we opnieuw. De lesdagen zijn dan gepland op vrijdagen en op zaterdagen op de volgende data: vrijdag 5 april, zaterdag 13 april, vrijdag 19 april, zaterdag 11 mei, zaterdag 1 juni, vrijdag 14 juni en op vrijdag 28 juni. Het afrondend examen is op vrijdag 20 september.

Lesdag 1 14 oktober 2023
Lesdag 2 4 november 2023
Lesdag 3 18 november 2023
Lesdag 4 2 december 2023
Lesdag 5 9 december 2023
Lesdag 6 13 januari 2024
Lesdag 7 27 januari 2024
Examen 23 maart 2024

Praktische informatie

Groepsgrootte

Er kunnen maximaal 12 deelnemers tegelijk aan deze opleiding deelnemen.

Lesmateriaal

Het verstrekte lesmateriaal om de opleiding van extra diepte te voorzien bestaat uit;

 • Het Handboek Weerbaarheid: van ‘theorie naar toepassing’ 2016, Uitgever SWP;
 • Een studiehandleiding inclusief o.a. de achtergrond van de opleiding tot coach individuele weerbaarheid en het programma per lesdag.

Studiebelasting

De korte post-hbo opleiding bestaat uit een achttal lesdagen welke allemaal een gelijk aantal uren voorbereiding behoeven. Ga uit een totale studiebelasting van ongeveer 16 dagen. De globale verdeling ziet er als volgt uit;

 • 7 lesdagen van 6 uur, inclusief 6 uur aan voorbereiding. Aanwezigheidsplicht 80%;
 • 1 examendag waarbij je vorderingen worden getoetst in een individueel ondersteunend gesprek.

Diploma & accreditatie

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een door onderstaande instellingen geaccrediteerd diploma. Het, ter afronding, aangaan van het individuele gesprek is toegestaan wanneer;

 • De student actief deelneemt aan alle lesdagen;
 • Aan de aanwezigheidsplicht van 100% is voldaan.

Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

De opleiding Coach Individuele Weerbaarheid is gewaardeerd door de SKJ met 55,50 geaccrediteerde punten (accreditatienummer / ID nummer SKJ209576)

Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders

De opleiding Coach Individuele Weerbaarheid is gewaardeerd door de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders met 8 PE punten.

Nederlandse Orde van Beroepscoaches

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches NOBCO waardeert de opleiding met 30 PE-punten (kenmerk 211110-PA-082).

Lesgeld

Jouw investering is € 1.495,-  Benodigd lesmateriaal, alle literatuur en lunches zijn inbegrepen. Bij aanmelding voor 14 augustus 2023 profiteer je van onze vroegboekkorting en betaal je € 1.395,-

Kenniskring

Tijdens je studie kan je gratis deelnemen aan onze Kenniskring.

Het team

Pons-Academie-Berendineke-Steenbergen

Berendineke Steenbergen

Partner Pons Academie

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. Sinds 2001 is zij methodiekontwikkelaar en opleider. In 2016 verscheen het ‘Handboek weerbaarheid’ waarin zij, samen met anderen, de ontwikkelde methodiek beschrijft.

Pons Academie | Over Ewout

Ewout Besseling

Jeugdhulpverlener

Ewout Besseling heeft vanuit zijn functie als straathoekwerker en jeugdhulpverlener veel ervaring in het werken met en coachen van jongeren.

Contact met (P)ons

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Inschrijven & informatie

Anderen over de opleiding

Nina Fernando - HBO-Verpleegkundige

"Mijn ervaring met de Ponsacademie is zeer geslaagd. Ik ben erg tevreden over de kundigheid van de lessen, het niveau sluit aan op HBO niveau en de begeleiding was betrokken met had aandacht voor de studenten. De locatie was prachtig. Alleen voor de psychofysieke werkvormen was de ruimte vaak warm en onhandig door de schuine balken. Dit deed gelukkig niet af aan de kwaliteit van de les. Bedankt Ponsacademie!"

Arnold Nieuwland - GGZ/freelance weerbaarheidstrainer

"Ik heb tijdens deze opleiding een informele en gemoedelijke sfeer ervaren. Onder begeleiding van gedreven en deskundige docenten uit het werkveld. Met een goede mix van theorie en praktijk en dat op een prachtige en goed bereikbare locatie. Absoluut een aanrader!"

Bekijk de video referenties

Beney Kennet - Experience coaching en training

Bas Looijen - Docent weerbaarheid & bewegingsonderwijs ROC midden Nederland

Bedankjes

Coach_Indiduele_Weerbaarheid (1)