Over Pons Academie

Pons Academie is eind 2016 door ons (Berendineke Steenbergen en Arno de Leeuw) opgericht. Met Pons Academie hebben wij onze droom verwezenlijkt om hoogwaardige post-hbo scholingen aan te bieden met een directe vertaling naar de dagelijkse werkpraktijk

Wij kunnen door onze lage overhead werken met kleine groepen studenten waardoor er volop ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ook onze unieke locatie zorgt voor een bijzondere sfeer die helpt om de studenten een optimale leeromgeving te bieden. We vinden het erg belangrijk om ook na de opleiding contact te houden met onze studenten. Dit doen we door ze bijvoorbeeld in te zetten als stagebegeleider of examinator. Studenten kunnen na hun opleiding ook verbonden blijven aan Pons Academie door deel te nemen aan onze levendige kenniskring. Opleiden doen we samen!

 • Arno de Leeuw

  Partner Pons Academie

Arno de Leeuw

Arno is één van de oprichters van de Pons Academie. Hij gelooft in de meerwaarde van persoonlijk contact in het onderwijs. Eerder paste hij dit principe al toe in de Kenniskring Weerbaarheid waarvan hij een inspirerende community heeft gemaakt, waarin deelnemers in een veilige omgeving gestimuleerd worden zich verder te ontwikkelen.

Zijn inhoudelijke expertise ligt op het gebied van weerbaarheid: hij is één van de auteurs van het Handboek Weerbaarheid. Binnen de Pons Academie is hij verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en voor het alumni-programma.

Berendineke Steenbergen

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. In haar hele loopbaan is zij actief geweest in het hbo- en post-hbo onderwijs en dan met name voor de sociale sector. Zij werkte bij diverse kennisinstituten, zoals het Nederlands Jeugd Instituut, Kenniscentrum Sport en de Hogeschool Utrecht. Tegenwoordig werkt zij als (kern-) docent voor de sociale vakken en bedrijfskunde in het bacheloronderwijs. Als medeoprichter van de Pons Academie komt voor Berendineke een droom waar om via kleinschalig onderwijs het brede sociale werkveld te verbeteren.

 • Berendineke Steenbergen

  Partner Pons Academie

 • Pons Academie | Over Angele

  Angele Verkaaik

  Docent en trainer

Angele Verkaaik

Angele is docent/trainer en supervisor aan de Hogeschool Utrecht (HU). Daarnaast verzorgt zij trainingen op het gebied van agressie en grensoverschrijdend gedrag en is opleider van weerbaarheids- en agressietrainers. Voor het kenniscentrum van de HU deed zij onderzoek naar agressie in de zorgsector.

Susanne Verhoeven

Haar topsportcarrière als meervoudig Nederlands kampioen Judo en Jiu-Jitsu hebben Susanne tot een leven in het teken van ‘omgaan met agressie en weerbaarheid’ geleid. Als bewegingskundige heeft zij talloze cursussen verzorgd op het gebied van gevaarsbeheersing, omgaan met agressie en weerbaarheid.

 • Pons Academie | Over Susanne

  Susanne Verhoeven

  Bewegingsdeskundige

 • Esther Gast

  Acteur en trainer

Esther Gast

Esther is een bevlogen trainer, acteur en voice-over. Sinds de afronding van haar opleiding tot acteur/docent drama aan de Theaterschool werkte zij onder meer als acteur voor televisie en theater en is haar stem onder vele webvideo's en commercials te horen. Esther werkt voor organisaties als het UWV, ziekenhuizen, FNV, Jeugdzorg, gemeenteambtenaren, het Centraal Orgaan Asielzoekers, de politie en in het onderwijs. Esther verzorgt voor de Pons Academie de lessen communicatieve vaardigheden.

Marcel Schürmann

Marcel heeft na een aantal management functies in de bankwereld zijn leven gewijd aan opleiden en scholen. Hij werkte onder meer bij Nyenrode en Business School Nederland. Tegenwoordig is hij ook (team-) coach en ondersteunt organisaties bij het oplossen van complexe management- en beleidsvraagstukken.

 • Pons Academie | Over Marcel

  Marcel Schürmann

  (Team-) coach

 • Karin Bosveld

  Life coach, Reiki-master, ZEN-leraar en auteur

Karin Bosveld

Karin is trainer, docent en (leer)therapeut voor professioneel begeleiders en heeft een praktijk voor lichaamsgerichte en trauma-sensitieve begeleiding. Zij is schrijver van boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit en was eerder werkzaam als journalist, hogeschooldocent, supervisor en coördinator van de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer. Op de Hogeschool Utrecht initieerde en coördineerde zij de minor mindful communiceren.

Ronnie Roosenbrand

Ronnie werkt met verschillende doelgroepen waaronder licht verstandelijke beperkte jongeren met ernstige gedragsproblemen en met kinderen. Zijn sportieve vaardigheden en onderwijsachtergrond vormen, tezamen met zijn liefdevolle passie voor de doelgroepen, de basis om jongeren weerbaarder te maken.

 • Ronnie Roosenbrand

  Docent en trainer

 • Pons Academie | Over Maja

  Maja Papic

  Gedragsexpert

Maja Papic

Maja Papic heeft in Sarajevo pedagogiek gestudeerd. In 1993 is zij als vluchteling in Nederland gekomen.

Tegenwoordig is zij werkzaam als gedragsexpert bij INOS in Breda.

Maria Voskuilen

Na jarenlang op wilskracht in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, ontdekte Maria hoe zij meer vanuit zijnskracht kon leven. En dat geeft veerkracht! Inmiddels geeft zij coaching en training in het versterken van vitaliteit en veerkracht binnen diverse organisaties. Zij combineert een lichaamsgerichte benadering met een psychologische invalshoek. Resultaat is beweging.

 • Maria Voskuilen

  Coach en trainer

 • Pons Academie | Over Ewout

  Ewout Besseling

  Jeugdhulpverlener

Ewout Besseling

Ewout is opgeleid als jeugdhulpverlener en heeft onder meer als straathoekwerker gewerkt. Na afronding van de post-hbo opleiding allround trainer weerbaarheid heeft hij zich gespecialiseerd in het vergroten van weerbaarheid van de jongeren die hij begeleidt.

Hij is één van de eersten in Nederland die dit ook op individuele basis deed en kan dus met recht een pionier op het gebied van weerbaarheid genoemd worden.

Nadezda Broshuis

Nadezda heeft Social Work en Theologie gestudeerd. Zij is, na tien jaar met vluchtelingen, migranten en slachtoffers van mensenhandel gewerkt te hebben, tegenwoordig werkzaam als hogeschooldocent aan de Hogeschool Utrecht. Daar is zij verantwoordelijk voor de vakken die te maken hebben met cultuur en religie. Zo is zij onder meer de coördinator en ontwikkelaar van de minor Islam en Samenleving.

 • Nadezda Broshuis

 • Willem-Jan de Gast

  Expert vrijwillige inzet

Willem-Jan de Gast

Willem-Jan is expert vrijwillige inzet. Zijn drive is om maatschappelijke organisaties in beweging te brengen en houden zodat ze nog beter hun missie kunnen waarmaken. Al meer dan 15 jaar adviseert, traint en begeleidt hij organisaties op het terrein van vrijwilligersbeleid en -management. Sinds twee jaar doet hij dat vanuit zijn eigen bedrijf, Nomade Training en Advies. Daarvoor heeft hij jarenlang bij het landelijk kennisinstituut Movisie gewerkt. Willem-Jan is co-auteur van het Basisboek Vrijwilligersmanagement.

Gert-Jan Heinsman

Gert-Jan is sinds het afronden van Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de Hogeschool Utrecht (HU) in 2011 werkzaam in het sociale domein. Hij heeft als (senior) bewindvoerder gewerkt en is juridisch adviseur en bestuurder bij een rechtswinkel. Zijn expertise ligt in het sociale zekerheids- en insolventierecht. Daarnaast werkt hij o.a. als (reservist-) voorlichter bij het ministerie van defensie. Gert-Jan heeft verschillende seminars en lezingen gegeven over (juridische) beschermingsmaatregelen als bewind, mentorschap en curatele.

 • Gert-Jan Heinsman

  Gert-Jan Heinsman

 • Ingrid Visser

  Docent en trainer

Ingrid Visser

Ingrid is docent en trainer op het vakgebied schuldhulpverlening. Na de opleidingen Klinische – en Ontwikkelingspsychologie en Bedrijfskunde heeft zij gedurende 20 jaar zowel uitvoerende als managementfuncties vervuld binnen de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarnaast is Ingrid sinds 2014 docent Schuldhulpverlening aan de Hanzehogeschool te Groningen.
Sinds 2018 heeft zij haar eigen bedrijf en ontwikkelt en geeft zij trainingen op het gebied van schuldhulpverlening.

Leonore Nieuwmeijer

Leonore maakt zich warm voor een inclusief Nederland waarin iedereen zijn talenten kan waarmaken. Dat doet zij vanuit de overtuiging organisaties beter presteren als zij een afspiegeling zijn van de samenleving. Daarnaast is ze initiator van Inclusief Nederland, een community van mensen die persoonlijke verhalen te delen anderen wil enthousiasmeren om mensen een kans te geven. Door haar brede ervaring op strategisch- en tactisch niveau kan zij met haar enthousiasme, energie en ervaring organisaties op weg helpen richting inclusief ondernemerschap. Tevens is zij praktijkgericht gesprekspartner van het ministerie SZW en wordt als zodanig uitgenodigd bij hoorzittingen van de Tweede Kamer. Werkte zij eerder in dienst van organisaties, tegenwoordig is zij als zelfstandig ondernemer actief bij IN door Leonore Nieuwmeijer.

 • Leonore Nieuwmeijer

 • Kim Jolink-Verkuijlen

  Ontwikkelaar methodiek 'Streetcare', straathoekwerker & auteur

Kim Jolink-Verkuijlen

Kim heeft 15 jaar ervaring in het begeleiden en ondersteunen van jongeren en hun gezinnen. Het grootste deel van deze 15 jaar heeft zij dit gedaan vanuit een rol als straathoekwerker. Haar kracht zit hem in het aansluiten bij jongeren "de straat" en jongeren en jongvolwassenen die moeilijk hun plek vinden in deze maatschappij. Zij is ontwikkelaar van de methodiek ‘Streetcare’ en auteur van het gelijknamige boek.

Sjors Verdiesen

Sjors is psychofysiek coach en werkt met jongeren aan de vergroting van hun weerbaarheid. Hij heeft een brede ervaring in de gespecialiseerde zorg en richt zich met name op gedragsproblematiek en mensen met een autisme spectrum stoornis. Voordat hij aan het werk ging als coach heeft hij een groot aantal opleidingen succesvol afgerond, onder meer het cios, hbo Social work, docent gevaarsbeheersing en een coachopleiding.

 • Sjors Verdiesen

  Psychofysiek coach

 • Samora Day-Meijerink

  Psycholoog en criminoloog

Samora Day-Meijerink

Samora is psycholoog en criminoloog. Zij is gespecialiseerd in life course criminology. Na een studie aan de Universiteit van Leiden werkt zij tegenwoordig als onderzoeker en docent aan verschillende hogescholen, waaronder Fontys Hogeschool.

Drs Tony Laumen MBA

Tony behaalde op jonge leeftijd zijn MBA-diploma en heeft dat later aangevuld met een studie psychologie. Tegenwoordig werkt hij vooral in het niet-bekostigd hoger onderwijs in bedrijfskundige en sociale studies. Daarnaast adviseert hij organisaties en werkt als coach.

Tijdens de lesdagen heeft hij aandacht voor de onder- en de bovenstroom en voor de mens en tegelijkertijd voor de organisatie. Het eindresultaat is dan dat de deelnemers niet alleen inzicht krijgen in de discipline HRM, maar ook dieper begrip krijgen van de positie van vrijwilligers in de organisatie en de aandachtspunten die voor vrijwilligers in de organisatie wat betreft HRM gelden.

 • Tony Laumen

 • Karin Aarts

Karin Aarts

Karin werkt inmiddels 30 jaar als psychiatrisch verpleegkundige binnen de GGZ. Hierbij heeft zij brede ervaring opgedaan binnen verschillende afdelingen met diverse doelgroepen, teamdynamiek, behandel- en organisatiestructuren. Sinds langere tijd werkt ze bij De Woenselse Poort, een organisatie die forensische en intensieve zorg biedt aan mensen met een psychiatrische aandoening. Haar doelgroep omvat jeugd en volwassenen en haar expertise is gericht op meervoudig complexe casussen. Naast haar werk als verpleegkundige is Karin weerbaarheidstrainer.

Ina Huiskes

Ina is na haar studie Social Work gaan werken in de Jeugdzorg. Tegenwoordig werkt zij bij het COA als begeleider van alleenstaande minderjarige asielzoekers. Naast haar baan bij het COA werkt ze als psychofysiek weerbaarheid en veerkrachttrainingen aan volwassenen en jeugdigen. Binnen het COA traint ze collega’s om hen voor te bereiden op het (vaak stressvolle) werk binnen de organisatie. Voor de Pons Academie is ze docent in de opleiding Allround Trainer Weerbaarheid en voor in company scholingen. Ter voorbereiding hiervoor rondde ze een aantal aanvullende trainers- en coachopleidingen af waardoor ze gebruik kan maken van de kracht van ervarend en psychofysiek leren.

 • Ina Huiskes

Werkvelddeskundigen

 • Addy Vonk

  Weerbaarheidstrainer

 • Ard Zwijnenburg

  Weerbaarheidstrainer - Stevig Staan

 • Bas Looijen

  Docent Bewegingsonderwijs, vitaliteit en weerbaarheid - ROC Midden Nederland

 • Beney Kennet

  Jongerenwerker - Parlan Jeugdhulp

 • Ellen van Leuken

  Maatschappelijk werker - Maatschappelijk Belang Brabant

 • Ferry van Hulst

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Libra Sport

 • Ina Huiskes

  AMV begeleider - COA

 • Jeantine Harms-Steenbergen

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Bureau Op Eigen Kracht

 • Marco Balvers

  Hogeschooldocent - Hogeschool Arnhem Nijmegen

 • Marianne Craanen

  Verpleegkundige Seksuele Gezondheid - GGD Amsterdam

 • Miranda Aalders

  Hogeschooldocent Recht - NHL-Stenden

 • Nancy Westerik

  Begeleider asielzoekers - COA

 • Nicole van den Dries

  Fysiotherapeut en Orthopedagoog - Ik ga EMB!

 • Stephanie de Hoop

  Weerbaarheidstrainer, Leerkracht basisonderwijs - Werken aan Weerbaarheid

 • Raphael Stammeshausen

  Preventiewerker verslavingen - Novadic-Kentron

 • Sjors Verdiesen

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Psychophysics