Over Pons Academie

Pons Academie is eind 2016 door ons (Berendineke Steenbergen en Arno de Leeuw) opgericht. Met Pons Academie hebben wij onze droom verwezenlijkt om hoogwaardige post-hbo scholingen aan te bieden met een directe vertaling naar de dagelijkse werkpraktijk

Wij kunnen door onze lage overhead werken met kleine groepen studenten waardoor er volop ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ook onze unieke locatie zorgt voor een bijzondere sfeer die helpt om de studenten een optimale leeromgeving te bieden. We vinden het erg belangrijk om ook na de opleiding contact te houden met onze studenten. Dit doen we door ze bijvoorbeeld in te zetten als stagebegeleider of examinator. Studenten kunnen na hun opleiding ook verbonden blijven aan Pons Academie door deel te nemen aan onze levendige kenniskring. Opleiden doen we samen!

 • Arno de Leeuw

  Partner Pons Academie

Arno de Leeuw

Arno is één van de oprichters van de Pons Academie. Hij gelooft in de meerwaarde van persoonlijk contact in het onderwijs. Eerder paste hij dit principe al toe in de Kenniskring Weerbaarheid waarvan hij een inspirerende community heeft gemaakt, waarin deelnemers in een veilige omgeving gestimuleerd worden zich verder te ontwikkelen.

Zijn inhoudelijke expertise ligt op het gebied van weerbaarheid: hij is één van de auteurs van het Handboek Weerbaarheid. Binnen de Pons Academie is hij verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en voor het alumni-programma.

Berendineke Steenbergen

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. In haar hele loopbaan is zij actief geweest in het hbo- en post-hbo onderwijs en dan met name voor de sociale sector. Zij werkte bij diverse kennisinstituten, zoals het Nederlands Jeugd Instituut, Kenniscentrum Sport en de Hogeschool Utrecht. Tegenwoordig werkt zij als (kern-) docent voor de sociale vakken en bedrijfskunde in het bacheloronderwijs. Als medeoprichter van de Pons Academie komt voor Berendineke een droom waar om via kleinschalig onderwijs het brede sociale werkveld te verbeteren.

 • Berendineke Steenbergen

  Partner Pons Academie

 • Pons Academie | Over Angele

  Angele Verkaaik

  Docent en trainer

Angele Verkaaik

Angele is docent/trainer en supervisor aan de Hogeschool Utrecht (HU). Daarnaast verzorgt zij trainingen op het gebied van agressie en grensoverschrijdend gedrag en is opleider van weerbaarheids- en agressietrainers. Voor het kenniscentrum van de HU deed zij onderzoek naar agressie in de zorgsector.

Susanne Verhoeven

Haar topsportcarrière als meervoudig Nederlands kampioen Judo en Jiu-Jitsu hebben Susanne tot een leven in het teken van ‘omgaan met agressie en weerbaarheid’ geleid. Als bewegingskundige heeft zij talloze cursussen verzorgd op het gebied van gevaarsbeheersing, omgaan met agressie en weerbaarheid.

 • Pons Academie | Over Susanne

  Susanne Verhoeven

  Bewegingsdeskundige

 • Esther Gast

  Acteur en trainer

Esther Gast

Esther is een bevlogen trainer, acteur en voice-over. Sinds de afronding van haar opleiding tot acteur/docent drama aan de Theaterschool werkte zij onder meer als acteur voor televisie en theater en is haar stem onder vele webvideo's en commercials te horen. Esther werkt voor organisaties als het UWV, ziekenhuizen, FNV, Jeugdzorg, gemeenteambtenaren, het Centraal Orgaan Asielzoekers, de politie en in het onderwijs. Esther verzorgt voor de Pons Academie de lessen communicatieve vaardigheden.

Marcel Schürmann

Marcel heeft na een aantal management functies in de bankwereld zijn leven gewijd aan opleiden en scholen. Hij werkte onder meer bij Nyenrode en Business School Nederland. Tegenwoordig is hij ook (team-) coach en ondersteunt organisaties bij het oplossen van complexe management- en beleidsvraagstukken

 • Pons Academie | Over Marcel

  Marcel Schürmann

  (Team-) coach

 • Louella Rooijer

  Psycholoog en bedrijfskundige

Louella Rooijer

Louella is een enthousiaste peoplemanager met ruimte ervaring in het aansturen van professionals in complexe semi-overheid instellingen en met het aansturen van projecten in het sociale domein. Zij werkt momenteel als regiomanager in een instelling voor jeugdbescherming en is daarnaast onderwijsontwikkelaar en docent bij een masteropleiding Social Work . Hiervoor heeft ze gewerkt als manager in het hoger onderwijs en dan met name bij Social Work en de Pabo.  Ze heeft ruime ervaring in het opzetten en uitvoeren van Action Learning Projecten. Zij verzorgt de HRM modules.

Karin Bosveld

Karin is life coach, Reiki-master, ZEN-leraar en schrijver van vrolijk spirituele zelfhulpboeken. Zij was voorheen onder meer werkzaam als journalist, hogeschooldocent en als coördinator van de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer. Tegenwoordig werkt zij als zelfstandige en begeleidt zij mensen in coaching en in cursussen. In onze opleiding tot weerbaarheidstrainer verzorgt zij een dag over mindfulness.

 • Karin Bosveld

  Life coach, Reiki-master, ZEN-leraar en auteur

 • Ronnie Roosenbrand

  Docent en trainer

Ronnie Roosenbrand

Ronnie werkt met verschillende doelgroepen waaronder licht verstandelijke beperkte jongeren met ernstige gedragsproblemen en met kinderen. Zijn sportieve vaardigheden en onderwijsachtergrond vormen, tezamen met zijn liefdevolle passie voor de doelgroepen, de basis om jongeren weerbaarder te maken.

Wilma Jansen

Wilma heeft na afronding van de pedagogische academie verschillende lichaamsgerichte opleidingen afgerond. Sinds 1990 verzorgt zij trainingen en workshops op het gebied van weerbaarheid en grensoverschrijdend gedrag. Tegenwoordig is zij onder meer docente, trainer en speltherapeute.

 • Wilma Jansen

  Docente, trainer en speltherapeute

 • Pons Academie | Over Maja

  Maja Papic

  Gedragsexpert

Maja Papic

Maja Papic heeft in Sarajevo pedagogiek gestudeerd. In 1993 is zij als vluchteling in Nederland gekomen.

Tegenwoordig is zij werkzaam als gedragsexpert bij INOS in Breda.

Maria Voskuilen

Na jarenlang op wilskracht in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, ontdekte Maria hoe zij meer vanuit zijnskracht kon leven. En dat geeft veerkracht! Inmiddels geeft zij coaching en training in het versterken van vitaliteit en veerkracht binnen diverse organisaties. Zij combineert een lichaamsgerichte benadering met een psychologische invalshoek. Resultaat is beweging.

 • Maria Voskuilen

  Coach en trainer

 • Hanna Maas

  Beeldend kunstenaar

Hanna Maas

Hanna is beeldend kunstenaar. Ze is in 2015 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na 2,5 jaar als docent op het Vathorst College koos zij voor een leven als zzp-er waarin zij haar makerschap alle ruimte kan geven! Hanna is verantwoordelijk voor al ons beeldmateriaal, zoals de foto’s, de schilderijen die je ook op de website ziet en de filmpjes.

Ewout Besseling

Ewout is opgeleid als jeugdhulpverlener en heeft onder meer als straathoekwerker gewerkt. Na afronding van de post-hbo opleiding allround trainer weerbaarheid heeft hij zich gespecialiseerd in het vergroten van weerbaarheid van de jongeren die hij begeleidt.

Hij is één van de eersten in Nederland die dit ook op individuele basis deed en kan dus met recht een pionier op het gebied van weerbaarheid genoemd worden.

 • Pons Academie | Over Ewout

  Ewout Besseling

  Jeugdhulpverlener

 • Nadezda Broshuis

Nadezda Broshuis

Nadezda heeft Social Work en Theologie gestudeerd. Zij is, na tien jaar met vluchtelingen, migranten en slachtoffers van mensenhandel gewerkt te hebben, tegenwoordig werkzaam als hogeschooldocent aan de Hogeschool Utrecht. Daar is zij verantwoordelijk voor de vakken die te maken hebben met cultuur en religie. Zo is zij onder meer de coördinator en ontwikkelaar van de minor Islam en Samenleving.

Willem-Jan de Gast

Willem-Jan is expert vrijwillige inzet. Zijn drive is om maatschappelijke organisaties in beweging te brengen en houden zodat ze nog beter hun missie kunnen waarmaken. Al meer dan 15 jaar adviseert, traint en begeleidt hij organisaties op het terrein van vrijwilligersbeleid en -management. Sinds twee jaar doet hij dat vanuit zijn eigen bedrijf, Nomade Training en Advies. Daarvoor heeft hij jarenlang bij het landelijk kennisinstituut Movisie gewerkt. Willem-Jan is co-auteur van het Basisboek Vrijwilligersmanagement.

 • Willem-Jan de Gast

  Expert vrijwillige inzet

 • Gert-Jan Heinsman

  Gert-Jan Heinsman

Gert-Jan Heinsman

Gert-Jan is sinds het afronden van Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de Hogeschool Utrecht (HU) in 2011 werkzaam in het sociale domein. Hij heeft als (senior) bewindvoerder gewerkt en is juridisch adviseur en bestuurder bij een rechtswinkel. Zijn expertise ligt in het sociale zekerheids- en insolventierecht. Daarnaast werkt hij o.a. als (reservist-) voorlichter bij het ministerie van defensie. Gert-Jan heeft verschillende seminars en lezingen gegeven over (juridische) beschermingsmaatregelen als bewind, mentorschap en curatele.

Ingrid Visser

Ingrid is docent en trainer op het vakgebied schuldhulpverlening. Na de opleidingen Klinische – en Ontwikkelingspsychologie en Bedrijfskunde heeft zij gedurende 20 jaar zowel uitvoerende als managementfuncties vervuld binnen de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarnaast is Ingrid sinds 2014 docent Schuldhulpverlening aan de Hanzehogeschool te Groningen.
Sinds 2018 heeft zij haar eigen bedrijf en ontwikkelt en geeft zij trainingen op het gebied van schuldhulpverlening.

 • Ingrid Visser

  Docent en trainer

 • Leonore Nieuwmeijer

Leonore Nieuwmeijer

Leonore maakt zich warm voor een inclusief Nederland waarin iedereen zijn talenten kan waarmaken. Dat doet zij vanuit de overtuiging organisaties beter presteren als zij een afspiegeling zijn van de samenleving. Daarnaast is ze initiator van Inclusief Nederland, een community van mensen die persoonlijke verhalen te delen anderen wil enthousiasmeren om mensen een kans te geven. Door haar brede ervaring op strategisch- en tactisch niveau kan zij met haar enthousiasme, energie en ervaring organisaties op weg helpen richting inclusief ondernemerschap. Tevens is zij praktijkgericht gesprekspartner van het ministerie SZW en wordt als zodanig uitgenodigd bij hoorzittingen van de Tweede Kamer. Werkte zij eerder in dienst van organisaties, tegenwoordig is zij als zelfstandig ondernemer actief bij IN door Leonore Nieuwmeijer.

Kim Jolink-Verkuijlen

Kim heeft 15 jaar ervaring in het begeleiden en ondersteunen van jongeren en hun gezinnen. Het grootste deel van deze 15 jaar heeft zij dit gedaan vanuit een rol als straathoekwerker. Haar kracht zit hem in het aansluiten bij jongeren "de straat" en jongeren en jongvolwassenen die moeilijk hun plek vinden in deze maatschappij. Zij is ontwikkelaar van de methodiek ‘Streetcare’ en auteur van het gelijknamige boek.

 • Kim Jolink-Verkuijlen

  Ontwikkelaar methodiek 'Streetcare', straathoekwerker & auteur

 • Dhr. Savas van der Bend MA, MEd

  Coach, trainer, begeleider & supervisor

Savas van der Bend

Savas heeft een ruime ervaring als leidinggevende in het onderwijs waarin hij al jaren werkt met verschillende professionals en stakeholders zoals docententeams, hulpverleners en gemeente. Zijn streven is om de kwaliteitszorg en ondersteuning aan jongeren te optimaliseren. Als begeleidings- en veranderkundige begeleidt hij verschillende teams om voortdurend naar de 'ruimte tussen de regels' te verkennen te verbindingen te leggen.

Naast zijn werk als leidinggevende werkt hij als (register)coach, trainer, intervisie-begeleider en supervisor vanuit zijn eigen praktijk en is hij 'certificeert DICS-trainer' gericht op gedragsanalyses en communicatiepatronen bij professionals.

Sjors Verdiesen

Sjors is psychofysiek coach en werkt met jongeren aan de vergroting van hun weerbaarheid. Hij heeft een brede ervaring in de gespecialiseerde zorg en richt zich met name op gedragsproblematiek en mensen met een autisme spectrum stoornis. Voordat hij aan het werk ging als coach heeft hij een groot aantal opleidingen succesvol afgerond, onder meer het cios, hbo Social work, docent gevaarsbeheersing en een coachopleiding.

 • Sjors Verdiesen

  Psychofysiek coach

 • Samora Day-Meijerink

  Psycholoog en criminoloog

Samora Day-Meijerink

Samora is psycholoog en criminoloog. Zij is gespecialiseerd in life course criminology. Na een studie aan de Universiteit van Leiden werkt zij tegenwoordig als onderzoeker en docent aan verschillende hogescholen, waaronder Fontys Hogeschool.

Werkvelddeskundigen

 • Addy Vonk

  Weerbaarheidstrainer

 • Ard Zwijnenburg

  Weerbaarheidstrainer - Stevig Staan

 • Bas Looijen

  Docent Bewegingsonderwijs, vitaliteit en weerbaarheid - ROC Midden Nederland

 • Beney Kennet

  Jongerenwerker - Parlan Jeugdhulp

 • Ellen van Leuken

  Maatschappelijk werker - Maatschappelijk Belang Brabant

 • Ferry van Hulst

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Libra Sport

 • Ina Huiskes

  AMV begeleider - COA

 • Jeantine Harms-Steenbergen

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Bureau Op Eigen Kracht

 • Marco Balvers

  Hogeschooldocent - Hogeschool Arnhem Nijmegen

 • Marianne Craanen

  Verpleegkundige Seksuele Gezondheid - GGD Amsterdam

 • Miranda Aalders

  Hogeschooldocent Recht - NHL-Stenden

 • Nancy Westerik

  Begeleider asielzoekers - COA

 • Nicole van den Dries

  Fysiotherapeut en Orthopedagoog - Ik ga EMB!

 • Stephanie de Hoop

  Weerbaarheidstrainer, Leerkracht basisonderwijs - Werken aan Weerbaarheid

 • Raphael Stammeshausen

  Preventiewerker verslavingen - Novadic-Kentron

 • Sjors Verdiesen

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Psychophysics