Opleiding Vrijwilligersmanagement

Vormen vrijwilligers binnen jouw organisatie de rots in de branding, maar ontbreekt het je aan bedrijfsmatige kennis om...

... het geheel goed te organiseren;
... voor draagvlak te zorgen binnen de organisatie;
... iedere vrijwilliger op de juiste positie te plaatsen binnen de organisatie?

Dan biedt de opleiding vrijwilligersmanagement uitkomst.

Jij leert onder andere over strategisch management, HRM en hoe jij je als verantwoordelijke kunt profileren om het beste in je vrijwilligers naar boven te halen.

 

Na het volgen van de opleiding ben jij in staat om

 • Jezelf en je eigen organisatie beter te profileren;
 • Geschikte vrijwilligers te werven en langer binnenboord te houden;
 • Grote groepen vrijwilligers kundig aan te sturen met de waardering die daarbij past;
 • Werknemers en vrijwilligers harmonieus met elkaar te laten samenwerken, resulterend in een prettige werksfeer.

Deze interactieve opleiding brengt de theorie en de praktijk uit de bedrijfskunde, psychologie en HRM samen en vertaalt deze direct naar het werken met vrijwilligers. Naast de omvangrijke bron aan inhoudelijke kennis wordt via een bewezen methodiek een brug geslagen naar de toepassing op de werkvloer. Profiteer van persoonlijke begeleiding tijdens en na de opleiding om de stof zo optimaal en snel mogelijk volledig eigen te maken.

De opleiding schenkt onder andere aandacht aan de volgende actuele thema’s:

 • De organisatie en haar omgeving (strategisch niveau) – In deze module staat de vraag op welke wijze je kunt reageren op de veranderende omgeving centraal. Je krijgt een inleiding op de ontwikkelingen in de samenleving en de gevolgen voor het werken met vrijwilligers. Je leert wat de missie, visie en meerjarenplanning van jouw organisatie betekent voor jouw dagelijkse werk. Je vertaalt deze kennis naar je eigen organisatie met een SWOT- analyse en met behulp van het Business model Canvas. 
 • Teamvorming (tactisch niveau) – in deze module komen de uitgangspunten van goed personeelsmanagement van vrijwilligers aan bod. Je doet kennis op over onder meer het psychologisch contract en de B-cyclus (binnenhalen, begeleiden, behouden, belonen en beëindigen). Ook leer je een meerjarige strategische personeelsplanning te maken voor je vrijwilligers. 
 • Het beste in je mensen naar boven halen (operationeel niveau)- In deze module vergroot je je begeleidingsvaardigheden.

Naast de drie modules is er een praktijkdag projectmanagement.

Gedurende de opleiding voer je een verbetertraject uit in je eigen organisatie middels de Action Learning methodiek. Vanzelfsprekend krijg je hier begeleiding bij van een speciaal daarvoor opgeleide coach. Daarnaast schrijf je een adviesnotitie over een actueel onderwerp naar jouw keuze voor het management van jouw organisatie. 

Opleiding Vrijwilligersmanagement Pons Academie

Voor wie is deze opleiding?

Met een opleiding vrijwilligersmanagement in de pocket komen jij, en de mensen waar je mee werkt, nog beter uit de verf. Ervaring leert dat deze opleiding enorme meerwaarde schenkt aan; 

 • Coördinatoren vrijwilligers;
 • Kwartiermakers;
 • Adviseurs van verenigingen;
 • Teamleiders vrijwilligers;
 • Portefeuillehouder vrijwilligers;
 • Buurthuisbeheerders.

Als student sta je open voor het opdoen van nieuwe strategische inzichten aan de hand van een mix tussen ‘zachte’ coachingsvaardigheden en een strakke, bedrijfsmatige aanpak. Dankzij de vele handvatten die je opdoet, slaag je er na het afronden van de opleiding in de inzet van alle vrijwilligers optimaal te benutten en weet je ze sneller en gemakkelijker aan je te binden.

Opleiding Vrijwilligersmanagement Pons Academie

Locatie en lesdagen

Locatie: Het Hoogeland - Museumlaan 2- 3581 HK Utrecht. Deze opleiding start twee keer per jaar op verschillende dagen. De volgende lichting start weer in november op de woensdag (en één dinsdag!) (data onder voorbehoud). De lesdagen zijn van 9:30 tot 16:30 uur.  De leerteambijeenkomsten worden in overleg gepland.

 

Lesdag 1 17 november 2021
Lesdag 2 30 november 2021
Lesdag 3 8 december 2021
Lesdag 4 12 januari 2022
Lesdag 5 26 januari 2022
Lesdag 6 9 februari 2022
Lesdag 7 16 februari 2022
Lesdag 8 23 maart 2022
Lesdag 9 13 april 2022
Examen 29 juni 2022

Begeleide leerteambijeenkomsten

De begeleide leerteambijeenkomsten duren twee uur en worden in overleg gepland. Neem contact met ons op wanneer je hier vragen over hebt of vast data in je agenda wilt reserveren.

Onbegeleide leerteambijeenkomsten

Ook de onbegeleide leerteambijeenkomsten worden in overleg gepland. Neem contact met ons op als je hier eerder meer informatie over wilt.

De onbegeleide bijeenkomsten kunnen, in onderling overleg, op een ander moment gepland worden en kunnen ook online plaatsvinden.

Groepsgrootte

Er kunnen maximaal 12 deelnemers tegelijk aan deze opleiding deelnemen.

Lesmateriaal

De benodigde literatuur ontvang je samen met een studiehandleiding en hand-outs van iedere lesdag.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit meerdere lesdagen, leerteambijeenkomsten, een Action Learning Project en wordt afgesloten met een officieel examen. Reken door het jaar heen op een totale studiebelasting van ongeveer 200 uur. Wat neerkomt op ongeveer 7 uur per week. De globale verdeling ziet er als volgt uit; 

 • 9 lesdagen van 8 uur, inclusief 8 uur aan voorbereiding. Aanwezigheidsplicht 80%; 
 • 1 examendag van 8 uur plus 8 uur aan voorbereiding; 
 • De uitvoering van het Action Learing Project in eigen tijd, ongeveer 70 uur; 
 • 10 leerteambijeenkomsten van 2 uur per bijeenkomst. Aanwezigheidsplicht 80%; 
 • Extra opdrachten van ongeveer 50 uur.

Opleiding Vrijwilligersmanagement Pons Academie

Diploma & accreditatie

Met het afronden van de opleiding Action Learning Vrijwilligerswerk heb je aangetoond te voldoen aan de competenties beschreven in het landelijk beroepsprofiel coördinator vrijwilligerswerk. 

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een door onderstaande instellingen geaccrediteerd diploma. Het bijbehorende eindexamen afleggen is toegestaan wanneer; 

 • Aan de aanwezigheidsplicht is voldaan;
 • Over alle opdrachten gedurende de opleiding gemiddeld een 6 of hoger is gescoord;
 • Er rond je organisatie een analyse en een Action Learning Project is uitgevoerd en beiden met minimaal een 6,0 zijn beoordeeld. 

 

De Pons Academie is trotse samenwerkingspartner van AGORA, dé landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren vrijwilligerswerk.

 

Deelname aan Post-hbo opleiding Action Learning Vrijwilligersmanagement (ID nummer: 401942) levert 282 registerpunten op voor de geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor bij Registerplein geregistreerde maatschappelijk werkers, cliëntondersteuners, sociaal werkers en sociaal agogen.

De Pons Academie is een CRKBO geregistreerde instelling.

Kosten

Jouw investering is € 3.350,-. Leden van AGORA - dé beroepsvereniging Coördinatoren Vrijwilligerswerk ontvangen € 200,- korting.

Benodigd lesmateriaal, alle literatuur en lunches zijn bij de prijs inbegrepen.

Bij aanmelding voor 17 september 2021 profiteer je van onze vroegboekkorting van 5% en betaal je slechts € 3.182,50

Soms kun je de studiekosten van de belasting aftrekken.
Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst

Kenniskring

Tijdens je studie kan je gratis deelnemen aan onze Kenniskring.

Opleiding Vrijwilligersmanagement Pons Academie

 • Berendineke Steenbergen

  Partner Pons Academie

Berendineke Steenbergen

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. Sinds 2001 is zij methodiekontwikkelaar en opleider.

In 2016 verscheen het ‘Handboek weerbaarheid’ waarin zij, samen met anderen, de ontwikkelde methodiek beschrijft.

 • Esther Gast

  Acteur en trainer

Esther Gast

Esther is een bevlogen acteur en trainer. Na afronding van haar opleiding tot acteur/docent drama aan de theaterschool werkte zij onder meer voor tv, als theaterdocent en als voice-over. Tegenwoordig werkt zij veel als trainer en/of acteur in communicatieve vaardigheden voor onder meer Jeugdzorg, gemeenteambtenaren, UWV en medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Zij verzorgt voor de Pons Academie de vaardigheden lessen.

 • Louella Rooijer

  Psycholoog en bedrijfskundige

Louella Rooijer

Louella werkt in het onderwijs en heeft een grote ervaring in het uitvoeren en opzetten van Action Learning Projecten. Zij is één van de Action Learning begeleiders voor deze opleiding.

 • Pons Academie | Over Marcel

  Marcel Schürmann

  (Team-) coach

Marcel Schürmann

Marcel heeft na een aantal management functies in de bankwereld zijn leven gewijd aan opleiden en scholen. Hij werkte onder meer bij Nyenrode en Business School Nederland. Tegenwoordig is hij ook (team-) coach en ondersteunt organisaties bij het oplossen van complexe management- en beleidsvraagstukken

 • Willem-Jan de Gast

  Expert vrijwillige inzet

Willem-Jan de Gast

Willem-Jan is expert vrijwillige inzet. Zijn drive is om maatschappelijke organisaties in beweging te brengen en houden zodat ze nog beter hun missie kunnen waarmaken. Al meer dan 15 jaar adviseert, traint en begeleidt hij organisaties op het terrein van vrijwilligersbeleid en -management. Sinds twee jaar doet hij dat vanuit zijn eigen bedrijf, Nomade Training en Advies. Daarvoor heeft hij jarenlang bij het landelijk kennisinstituut Movisie gewerkt. Willem-Jan is co-auteur van het Basisboek Vrijwilligersmanagement.

Meer informatie

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

Meer lezen?
Bekijk ons blog

Schrijf je nu in

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.