Cursus Psychopathologie

Vier op de tien mensen hebben ooit in hun leven een psychische aandoening gehad. Als je met mensen werkt, zeker als dit kwetsbare groepen zijn, is de kans dus groot dat je te maken hebt met cliënten met een psychische kwetsbaarheid. Hoewel je hun diagnose meestal niet kent.

Wil jij hen nog beter ondersteunen door te begrijpen wat zij doormaken? Wil jij weten op welke manier je escalatie kunt voorkomen? Geef je dan op voor de cursus Psychopathologie voor mensen die met mensen werken!

Na het volgen van de cursus ben jij in staat om

 • De kenmerken van de meest voorkomende stoornissen te herkennen;
 • Het effect van de meest voorkomende stoornissen op de communicatie te duiden;
 • Op een goede manier te werken met cliënten met psychische stoornissen;
 • Jezelf beter te profileren en meer voldoening uit je huidige of een volgende functie te halen.

De interactieve cursus weet de theorie en de praktijk vakkundig te bundelen, biedt concrete handvatten om de stof met succes toe te passen waar nodig en focust in het bijzonder op de volgende elementen:

 • De basisbehoeften van ieder mensen;
 • Kenmerken van stoornissen;
 • Het herkennen van gedrag;
 • Goed en passend reageren.

Voorafgaand aan de cursus heb jij de gelegenheid om aan te geven over welke stoornissen je graag meer informatie zou willen hebben. In ieder geval wordt aandacht geschonken aan depressieve stoornissen, persoonlijkheidsproblematiek zoals een Borderline persoonlijkheidsstoornis en PTSS. Maar ook bijvoorbeeld stoornissen in het autistisch spectrum of gedragsstoornissen kunnen aan de orde komen.

Voor wie is deze cursus?

Voor iedereen die met mensen werkt.

De ervaring leert dat de cursus na het afronden van een hbo studie van grote meerwaarde is voor:

 • Woon- en programmabegeleiders
 • Beschermingsbewindvoerders en schuldhulpverleners
 • Jongerenwerkers
 • Trainers
 • Groepsbegeleiders

Praktische informatie

De post-hbo masterclass vindt plaats op maandag 21 november 2022 van 9:45 tot 15.45 uur op onze locatie in Utrecht.

Accreditatie

Professionals aangesloten bij de VeWeVe, Stichting Register Gevaarsbeheersing en NBBI ontvangen PE-punten wanneer zij deze masterclass volgen. Jeugdprofessionals aangesloten bij de SKJ ontvangen 6 PE-punten formeel leren (SKJ207463). Professionals aangesloten bij Horus ontvangen 5 PE-punten.


Deze cursus is een NBBI Erkende opleiding.

Kosten

De vergoeding bedraagt € 225,00, inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een lekkere lunch. Ben jij lid van de NBBI? Dan ontvang je 5% korting! Geef dat dan even aan bij je aanmelding. Meer informatie over de NBBI: Opleidingen, Trainingen & Cursussen Voor Bewindvoerders | NBBI.

Soms kun je de studiekosten van de belasting aftrekken.
Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst

Anderen over de cursus

Nicole Scheibenreif - Civiel bewindvoerder

"Professionele en betrokken trainer die het lesvoer goed weet over te brengen. Voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen en bespreken. Fijn dat de masterclass door kon gaan ondanks kleine aantal deelnemers, lekkere lunch!"

Trainer

Pons-Academie-Berendineke-Steenbergen

Berendineke Steenbergen

Partner Pons Academie

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. Zij werkt al lang in het hoger onderwijs. Naast haar activiteiten in het post-hbo onderwijs waar zij werkt met ‘mensen die met mensen werken’, is zij docent en ontwikkelaar binnen bachelor opleidingen. Dit doet zij voor de opleidingen Social Work, Sociaal Juridische Dienstverlening en Toegepaste Psychologie. Kortom: zij begrijpt als geen ander welke informatie je wel en welke je niet nodig hebt. Eerder gaf zij deze cursus voor onder meer het COA.

Meer informatie

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Schrijf je nu in

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.