Psychopathologie

Vier op de tien mensen hebben ooit in hun leven een psychische aandoening gehad. Als je met mensen werkt, zeker als dit kwetsbare groepen zijn, is de kans dus groot dat je te maken hebt met cliënten met een psychische kwetsbaarheid. Hoewel je hun diagnose meestal niet kent.

Wil jij hen nog beter ondersteunen door te begrijpen wat zij doormaken? Wil jij weten op welke manier je escalatie kunt voorkomen? Geef je dan op voor de cursus Psychopathologie voor mensen die met mensen werken!

Datum
Dinsdag 24 september en dinsdag 8 oktober 2024

Tijd
Van 09:45 - 15:45

Vergoeding
€ 495,-

Locatie
Het Hoogeland Utrecht

Na het volgen van de cursus ben jij in staat om

 • De kenmerken van de meest voorkomende stoornissen te herkennen;
 • Het effect van de meest voorkomende stoornissen op de communicatie te duiden;
 • Op een goede manier te werken met cliënten met psychische stoornissen;
 • Jezelf beter te profileren en meer voldoening uit je huidige of een volgende functie te halen.

De interactieve cursus weet de theorie en de praktijk vakkundig te bundelen, biedt concrete handvatten om de stof met succes toe te passen waar nodig en focust in het bijzonder op de volgende elementen:

 • De basisbehoeften van ieder mensen;
 • Kenmerken van stoornissen;
 • Het herkennen van gedrag;
 • Goed en passend reageren.

Daarnaast besteden we expliciet aandacht aan de ontwikkeling van de verschillende stoornissen in de jeugd. Vanaf 2023 bestaat deze cursus uit twee dagen, waarbij we de vertaling naar de werkpraktijk explicieter maken.

Voorafgaand aan de cursus heb jij de gelegenheid om aan te geven over welke stoornissen je graag meer informatie zou willen hebben. In ieder geval wordt aandacht geschonken aan depressieve stoornissen, persoonlijkheidsproblematiek zoals een Borderline persoonlijkheidsstoornis en PTSS. Maar ook bijvoorbeeld stoornissen in het autistisch spectrum of gedragsstoornissen kunnen aan de orde komen.

Voor wie is deze cursus?

Voor iedereen die met mensen werkt.

De ervaring leert dat de cursus na het afronden van een hbo studie van grote meerwaarde is voor:

 • Woon- en programmabegeleiders
 • Beschermingsbewindvoerders en schuldhulpverleners
 • Jongerenwerkers
 • Trainers
 • Groepsbegeleiders

Praktische informatie

Lesdagen: Dinsdag 24 september en dinsdag 8 oktober 2024
Locatie: Het Hoogeland in Utrecht

We starten deze post-hbo masterclass om 09:45 uur en ronden om 15:45 uur af.

Accreditatie

Professionals aangesloten bij de VeWeVe, Stichting Register Gevaarsbeheersing en NBBI ontvangen PE-punten wanneer zij deze masterclass volgen. Jeugdprofessionals aangesloten bij de SKJ ontvangen 12 punten (SKJ213424). Professionals aangesloten bij Horus ontvangen 5 PE-punten.


Deze cursus is een NBBI Erkende opleiding.

Kosten

De vergoeding voor deze tweedaagse cursus bedraagt € 495,00. Dit is inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een lekkere lunch. Ben jij lid van de NBBI? Dan ontvang je 5% korting! Geef dat dan even aan bij je aanmelding. Meer informatie over de NBBI: Opleidingen, Trainingen & Cursussen Voor Bewindvoerders | NBBI.

Anderen over de cursus

Nicole Scheibenreif - Civiel bewindvoerder

"Professionele en betrokken trainer die het lesvoer goed weet over te brengen. Voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen en bespreken. Fijn dat de masterclass door kon gaan ondanks kleine aantal deelnemers, lekkere lunch!"

Trainers

Pons-Academie-Berendineke-Steenbergen

Berendineke Steenbergen

Partner Pons Academie

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. Zij werkt al lang in het hoger onderwijs. Naast haar activiteiten in het post-hbo onderwijs waar zij werkt met ‘mensen die met mensen werken’, is zij docent en ontwikkelaar binnen bachelor opleidingen. Dit doet zij voor de opleidingen Social Work, Sociaal Juridische Dienstverlening en Toegepaste Psychologie. Kortom: zij begrijpt als geen ander welke informatie je wel en welke je niet nodig hebt. Eerder gaf zij deze cursus voor onder meer het COA.

Karin Aarts - Pons Academie

Karin Aarts

Docent, weerbaarheidstrainer en psychiatrisch verpleegkundige binnen de GGZ

Karin werkt inmiddels 30 jaar als psychiatrisch verpleegkundige binnen de GGZ. Hierbij heeft zij brede ervaring opgedaan binnen verschillende afdelingen met diverse doelgroepen, teamdynamiek, behandel- en organisatiestructuren. Sinds langere tijd werkt ze bij De Woenselse Poort, een organisatie die forensische en intensieve zorg biedt aan mensen met een psychiatrische aandoening. Haar doelgroep omvat jeugd en volwassenen en haar expertise is gericht op meervoudig complexe casussen. Naast haar werk als verpleegkundige is Karin weerbaarheidstrainer. Karin is dus een praktijkmens. Daarnaast kan ze fantastisch meedenken en uitleggen. Zij is dus dé aangewezen persoon om met je mee te denken over hoe je binnen jouw specifieke setting het beste kunt reageren op mensen met (mogelijk) psychopathologie.

Contact met (P)ons

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Informatie

Wil je meer informatie over deze cursus, weten of de cursus bij je past of heb je een andere vraag? Laat je gegevens achter via ons contactformulier, dan komen we bij je terug.

Inschrijven

Naam*
Adresgegevens*
Contactgegevens*
Geslacht*
Geboortedatum & -plaats*
DD dash MM dash JJJJ
Factuurgegevens*. Graag alle gegevens, dus ook het e-mailadres en de eventuele kostenplaats.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.