Opleiding Trainer Agressiehantering

Vele vormen van agressie maken onderdeel uit van de waan van de dag. Wil jij professionals begeleiden en trainen in het hanteren van agressie door cliënten of door klanten? Dan is de opleiding trainer agressiehantering precies wat je zoekt.

In de opleiding leer je niet alleen om een goede training te ontwikkelen en uit te voeren, je kunt hierna ook organisaties adviseren over agressiebeleid. Hoe kan men het beste omgaan met agressie en wat is ervoor nodig om alles zo ver mogelijk terug te dringen?

Startdatum
15 november 2024

Lesdagen
7 dagen van 09:30 - 16:30

Lesgeld
Vanaf € 1.695,-

Locatie
Het Hoogeland Utrecht

Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om

 • Methodisch onderbouwde agressiehanteringstrainingen te ontwikkelen en aan te bieden;
 • Jezelf beter te profileren via een breder portfolio richting opdrachtgevers en binnen de eigen organisatie;
 • Organisaties te adviseren in hun veiligheids- en agressiebeleid;
 • De groepsdynamica in een groep op een positieve manier te beïnvloeden om de groepsleden ervaringsgericht en psychofysiek te kunnen begeleiden;
 • Agressie en emoties reguleren en samenwerken met ouders, opvoeders en professionals.

Tijdens de opleiding gaan alle theorie en de praktijk hand in hand. Naast de omvangrijke bron aan inhoudelijke kennis wordt via een bewezen methodiek een brug geslagen naar de toepassing op de werkvloer. Profiteer van persoonlijke begeleiding en een vraagbaak platform tijdens en na de opleiding om de stof optimaal en snel eigen te maken.

Je kiest als student je eigen specialisatie in de ontwikkeling van je eigen training. Ter voorbereiding van die training doe je literatuuronderzoek. Gecombineerd met de kennis uit de lesdagen ben je na de opleiding een echte agressiespecialist.

Alle lesdagen zijn gevuld met actuele en relevante onderwerpen als;

 • Eigen vaardigheid in het omgaan met agressie;
 • Theorie agressiehantering;
 • Agressieproblematiek in verschillende sectoren;
 • Trainersvaardigheden (onder meer werken met een acteur);
 • Ontwikkelingspsychologie en agressie-en emotieregulatie van jeugdigen;
 • Integraal veiligheidsbeleid.

Voor wie is deze opleiding?

Als hbo-geschoolde professional werk je als coach, trainer, hulpverlener of in een andere rol op een locatie waar een gebrek aan agressieregulering cliënten of leerlingen in de weg staat om optimaal te presteren. De ervaring leert dat de opleiding trainer agressiehantering van grote meerwaarde is voor;

 • Weerbaarheidstrainers;
 • Agressietrainers;
 • Gevaarbeheerders;
 • Algehele hulpverleners;
 • Docenten van het lager, middelbaar en hoger onderwijs.

Als student beschik je over affiniteit met het onderwezen thema en professionele ervaring in het werken met groepen. Ontbreekt 1 of beide elementen? Dan toetsen we je geschiktheid binnen een intakegesprek om te bepalen of deelnemen mogelijk is.

Locatie en lesdagen

Deze opleiding start weer in de herfst van 2024. De lesdagen vinden plaats op vrijdag in Utrecht en zijn gepland van 9.30 uur tot 16.30 uur.

Lesdag 1 15-11-2024
Lesdag 2 22-11-2024
Lesdag 3 6-12-2024
Lesdag 4 20-12-2024
Lesdag 5 10-1-2025
Lesdag 6 24-1-2025
Lesdag 7 7-3-2025
Examen 23-5-2025

Praktische informatie

Groepsgrootte

Er kunnen maximaal 12 deelnemers tegelijk aan deze opleiding deelnemen.

Lesmateriaal

Je ontvangt de boeken "Relationele verleidingen. Empathisch begeleiden van groepen" (Karin Walthuis) en "Antwoorden op agressie en grensoverschrijdend gedrag. Praktijkboek voor onderwijs, zorg en welzijn" (Veerle Dupont). Mocht je deze boeken al in je bezit hebben, krijg je vanzelfsprekend een passend ander boek. Daarnaast ontvang je een studiehandleiding en hand-outs van iedere lesdag om iedere contactmoment volledig voorbereid in te kunnen gaan en de stof zo snel mogelijk eigen te maken.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit zeven lesdagen, een examen een aantal individuele opdrachten. Iedere lesdag start om 09:30 uur en duurt tot 16:30 uur. Reken door het jaar heen op een totale studiebelasting om en nabij de 200 uur. Wat neerkomt op een investering van ongeveer 8 uur per week. Exclusief eventuele reistijd richting de opleidingslocatie in Utrecht. De globale verdeling ziet er als volgt uit;

 • 7 lesdagen van 8 uur, inclusief 8 uur aan voorbereiding. Aanwezigheidsplicht 80%;
 • Het ontwikkelen en uitvoeren van een, minimaal 10 lesuur durende, eigen training. Investering: 30 uur;
 • Een examendag van 8 uur plus gemiddeld 8 uur voorbereiding
 • Extra opdrachten van 50 uur.

Diploma & accreditatie

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een door onderstaande instellingen geaccrediteerd diploma. Deelnemen aan het examen is toegestaan wanneer;

 • Aan de aanwezigheidsplicht is voldaan;
 • Over alle voorgeschreven opdrachten gemiddeld het cijfer 6,0 of hoger is gescoord.

De post-hbo opleiding Trainer Agressiehantering is goedgekeurd door de accreditatiecommissie van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd voor 67,20 geaccrediteerde punten (accreditatienummer/ID-nummer: SKJ213010).

Lesgeld

Jouw investering is € 1.795,-. Benodigd lesmateriaal, alle literatuur en lunches zijn inbegrepen. Bij aanmelding voor 15 september 2024 profiteer je van onze vroegboekkorting en betaal je € 1.695,-

Kenniskring

Tijdens je studie kan je gratis deelnemen aan onze Kenniskring.

Het team

Pons Academie | Over Susanne

Susanne Verhoeven

Bewegingsdeskundige

Haar topsportcarrière als meervoudig Nederlands kampioen Judo en Jiu-Jitsu hebben Susanne tot een leven in het teken van ‘omgaan met agressie en weerbaarheid’ geleid. Als bewegingskundige heeft zij talloze cursussen verzorgd op het gebied van gevaarsbeheersing, omgaan met agressie en weerbaarheid.

Pons Academie | Over Angele

Angele Verkaaik

Docent & Trainer

Angele is docent/trainer en supervisor aan de Hogeschool Utrecht (HU). Daarnaast verzorgt zij trainingen op het gebied van agressie en grensoverschrijdend gedrag en is opleider van weerbaarheids- en agressietrainers. Voor het kenniscentrum van de HU deed zij onderzoek naar agressie in de zorgsector.

Contact met (P)ons

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Informatie

Wil je meer informatie over deze opleiding, weten of de opleiding bij je past of heb je een andere vraag? Laat je gegevens achter via ons contactformulier, dan komen we bij je terug.

Inschrijven

Naam*
Adresgegevens*
Contactgegevens*
Geslacht*
Geboortedatum & -plaats*
DD dash MM dash JJJJ
Factuurgegevens*. Graag alle gegevens, dus ook het e-mailadres en de eventuele kostenplaats.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Trainer-Agressiehantering