Kenniskring

Werk je met mensen? Dan is er niets zo belangrijk als je eigen ontwikkeling. Hoe blijf je groeien als persoon en hoe groei je als professional?

Hoe blijf je kennis delen, methodieken uitwisselen en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

In onze ogen realiseer je pas echt groei, wanneer je de theorie koppelt met de praktijk. Dat is ook de kracht van alle cursussen en opleidingen. Niet voor niets werken we met gespecialiseerde trainers, docenten en werkvelddeskundigen. Leer niet alleen uit de boeken, maar vooral door te doen.

Om jou niet alleen te helpen tijdens de opleiding, maar de ontwikkeling van jouw vaardigheid ook daarna te ondersteunen, hebben we de kenniskring opgestart.

De voordelen van de kenniskring

Heb jij een opleiding afgerond bij Pons Academie? Profiteer dan van de mogelijkheid van de kenniskring. Sluit je aan en je bent verzekerd van een netwerk met professionals zoals jij. Professionals die graag hun kennis delen, bij willen blijven in het vak en de waarde zien van “samen”.

Samen sparren, ideeën uitwisselen en elkaar helpen bij vragen en problemen. Naast het delen van kennis met andere professionals, profiteer je van leuke workshops, bijeenkomsten en trainingen. Als betalend deelnemer mag je eens per jaar gratis deelnemen aan een eendaagse cursus van de Pons Academie.

Heb je geen opleiding via Pons Academie afgerond, maar zie je wel de waarde in van de kenniskring? Neem dan contact met ons om te kijken of er een match is.

Agenda Kenniskring

6 januari 2024 - Fysieke Technieken

Onze jaarlijkse training eigen fysieke vaardigheid voor weerbaarheidstrainers, onder de deskundige begeleiding van Arjan Zuidema.

Eerder

11 november 2023 - Werkvormen

Voor zaterdag 11 november hebben we een ouderwetse uitwisselingsdag gepland. We starten dan wat later, namelijk om half 12, in de Marius Buitingzaal van Sportcentrum Olympos. We denken nu aan werkvormen met muziek en het gebruik van materialen. Er volgt nog bericht via de mail.

 

3 juni 2023 - Workshop Suïcide Preventie

Voor zaterdag 3 juni organiseren we een workshop Suïcide Preventie, verzorgd door Leon Lommen. Het doel van deze workshop is kennisvermeerdering en het trainen van vaardigheden in de omgang met suïcidale personen/cliënten.

Aan de orde komen onder meer:

 • Definitie suïcide
 • Ontwikkeling suïcideproces
 • Risicofactoren
 • Acuut-, en chronisch suïcidaal gedrag
 • Benadering
 • CASE – methodiek
 • Houdt contact
 • Psycho – educatie

 

 

21 januari 2023 - Fysieke Technieken

Onze jaarlijkse training eigen fysieke vaardigheid voor weerbaarheidstrainers, onder begeleiding van Arjan Zuidema.

5 november 2022 - Creatieve, kunstzinnige werkvormen

Voor zaterdag 5 november organiseren we weer een leuke kenniskringbijeenkomst. Deze keer gaan we met creatieve, kunstzinnige werkvormen aan de slag onder begeleiding van Yvonne Fransen. Denk aan het maken van tekeningen, schilderijen, mozaïeken of werken met andere kunstzinnige materialen (stoffen, garens, kralen e.d.). Creatieve werkvormen worden eigenlijk nog te weinig gebruikt, maar kunnen absoluut meerwaarde zijn.

Tijd dus om dit te veranderen!

Yvonne heeft bij ons de opleiding Coach Veerkracht afgerond en kent onze werkwijze en cultuur dus. Zij werkt met veelal getraumatiseerde kinderen voor Save the Children. Voordat Yvonne bij ons kwam heeft zij diverse andere opleidingen succesvol afgerond, zoals bijvoorbeeld de opleiding “Kunstzinnig Coachen”. Het belooft dus weer een leuke en interessante uitwisselingsdag te worden.

5 februari 2022- Stress en de gevolgen daarvan 9.30 - 13.30 uur

Het door Ferdi de Goede verzorgde webinar van mei 2021 werd zo hoog gewaardeerd dat we Ferdi hebben gevraagd om ook een 'live' kenniskringbijeenkomst over stress en de gevolgen ervan voor ons te verzorgen. We kijken naar nieuwe perspectieven op stress en we gaan in op de effecten van stress op prestatie, motivatie en gezondheid. Zowel acute stress als chronische stress zullen de revue passeren.

De bronafbeelding bekijken

 

22 januari 2022 - Fysieke Technieken

Onze jaarlijkse training eigen fysieke vaardigheid voor weerbaarheidstrainers, onder begeleiding van Arjan Zuidema.

9 oktober 2021-  Stigmatisering door Jessica Rits 

Stigmatisering is in Nederland een maatschappelijk probleem waar we met de gehele samenleving iets aan kunnen doen. Zeventig procent van de mensen met een psychische aandoening krijgt te maken met vooroordelen of discriminatie. En dat heeft gevolgen. Stigma leidt tot schaamte, vermijden van hulp en zit herstel in de weg. Ruim 60% van de mensen stopt zelfs helemaal met activiteiten uit angst voor stigmatisering. De gevolgen voor de maatschappij zijn niet mis. Stigma zorgt er vooral voor dat mensen niet ‘meedoen’ in onze participatiemaatschappij. Naast dat verlies aan potentieel zijn er ook hoge zorgkosten.

18 september 2021 - Werkvormen 'hoge status - lage status' door Esther Gast 

Status gaat over de positie ten opzichte van de ander. Bij statusspel denk je al snel aan een verschil in status op basis van functie, of rangorde. Zoals bijvoorbeeld een koning en zijn bediende, of een bewaker en een gevangene. Maar dit hoeft zeker het geval niet te zijn. Want stel dat de bediende erachter komt dat de koning in zijn slaap duimt en dreigt dit aan het volk bekend te maken. Dan zijn de rollen opeens omgekeerd.

Vanuit de drama en theatersport zijn er ongelooflijk veel werkvormen om dit goed uit te beelden. Werkvormen die jij als weerbaarheid- of veerkracht trainers ook als instrument kunt gebruiken. Alle losse elementen zoals ademhaling, lichaamshouding en stemgebruik komen hierbij aan de orde. Voor andere mensen die met mensen werken, zoals coördinatoren vrijwillige inzet, of inclusiemanagers is dit onderwerp natuurlijk razend interessant en leerzaam. Aanrader!

8 mei 2021 - Stress en de gevolgen daarvan 9.30 - 13.30 uur
Deze door Ferdi de Goede verzorgde kenniskringbijeenkomst zal gaan over stress en de gevolgen ervan. We kijken naar nieuwe perspectieven op stress en we gaan in op de effecten van stress op prestatie, motivatie en gezondheid. Zowel acute stress als chronische stress zullen de revue passeren.

5 juni 2021 - Fysieke Technieken
Onze jaarlijkse training eigen fysieke vaardigheid voor weerbaarheidstrainers, onder begeleiding van Arjan Zuidema.

In 2020

16 maart 2021 - Webinar Psychopathologie - 19.00 - 21.00 uur
Verzorgd door Berendineke Steenbergen.

26 november 2020 - Motivatie en Gedragsverandering
Berendineke Steenbergen verzorgde een webinar met als onderwerp: motiveren en gedragsverandering. Zij ging met name in op het aspect van belonen en straffen.

7 november 2020 - Levend Verlies
Levend Verlies, een bijzondere vorm van rouw: verdriet om verlies dat nooit eindigt. Edith Raap verzorgde voor ons een inleiding op dit thema.

19 september 2020 -  Psychofysieke werkvormen
Sjors Verdiesen werkt met jongeren met onbegrepen gedrag. Hij deelde op deze dag zijn meest succesvolle, psychofysieke werkvormen met ons. Met enthousiaste deelnemers en een heerlijke najaarszonnetje werd het een succesvolle, plezierige dag. Eigenlijk precies zoals we het graag zien bij de Kenniskring!

20200919_111642

20 juni - Psychofysiek werken op anderhalve meter
Op weg naar het nieuwe normaal hebben we met deelnemers aan de Kenniskring  werkvormen voor de anderhalvemeter-maatschappij ontwikkeld.

20200620_101617

13 juni - Armoede en schulden    Opgroeien in armoede heeft grote invloed op je ontwikkeling. Ingrid Visser (zie foto) van de Hanzehogeschool Groningen verzorgde voor ons een interessant webinar over dit onderwerp.

20200613_100921

Al 50 professionals kozen voor onze kenniskring, wat doe jij?

Na het volgen van een opleiding bij de Pons Academie betaal je € 175,- per jaar voor deelname.

Even voorstellen, een aantal deelnemers van de Kenniskring

 • Addy Vonk

  Weerbaarheidstrainer

 • Ard Zwijnenburg

  Weerbaarheidstrainer - Stevig Staan

 • Bas Looijen

  Docent Bewegingsonderwijs, vitaliteit en weerbaarheid - ROC Midden Nederland

 • Beney Kennet

  Jongerenwerker - Parlan Jeugdhulp

 • Raphael Stammeshausen

  Preventiewerker verslavingen - Novadic-Kentron

 • Ferry van Hulst

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Libra Sport

 • Ina Huiskes

  AMV begeleider - COA

 • Jeantine Harms-Steenbergen

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Bureau Op Eigen Kracht

 • Nicole van den Dries

  Fysiotherapeut en Orthopedagoog - Ik ga EMB!

 • Marianne Craanen

  Verpleegkundige Seksuele Gezondheid - GGD Amsterdam

 • Miranda Aalders

  Hogeschooldocent Recht - NHL-Stenden

 • Nancy Westerik

  Begeleider asielzoekers - COA

 • Sjors Verdiesen

  Weerbaarheids- en agressietrainer - Verdiesen Trainingen