Opleiding Allround Trainer Weerbaarheid

In de huidige maatschappij is een gezonde portie weerbaarheid noodzakelijk om stevig in je schoenen te staan.

Geef jij graag weerbaarheidstrainingen binnen je eigen organisatie, ontbreekt het aan diepgang in je huidige functie of werk je met kwetsbare doelgroepen? Zorgt een gebrek aan weerbaarheid van je cliënten ervoor dat de door jou gewenste resultaten structureel achterwege blijven? Dan is de opleiding Allround Trainer Weerbaarheid je op het lijf geschreven.

Ook voor extra input en handvatten om je eigen cursus op dit gebied te ontwikkelen zit je goed bij Pons Academie.

Startdatum
11 oktober 2024

Lesdagen
12 dagen van 09:30 - 16:30

Lesgeld
Vanaf € 4.250,-

Locatie
Het Hoogeland Utrecht

Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om

 • Methodisch onderbouwde weerbaarheidstrainingen te ontwikkelen en aan te bieden;
 • Groepen naar hun volledige potentie te laten functioneren;
 • Mensen van alle leeftijden tot in de puntjes te begeleiden op het gebied van weerbaarheid;
 • Jezelf beter te profileren en meer voldoening uit je huidige of een volgende functie te halen;
 • De onderwezen technieken en methodes toe te passen op de voor jou relevante doelgroep of leeftijdscategorie.

Deze interactieve opleiding brengt de theorie en de praktijk samen via 12 lesdagen, 2 examendagen, 10 intervisiebijeenkomsten en het nodige thuiswerk. Profiteer van persoonlijke begeleiding tijdens en na de opleiding om de stof optimaal toe te passen in de praktijk.

De opleiding start met een inleiding in de methodiek en didactiek van weerbaarheid. Je leert doelgroepgericht en psychofysiek te werken, de 4 elementen te gebruiken en spelvormen en stoeispelen in je les in te zetten. Vervolgens verdiep je je in de kenmerken van de verschillende doelgroepen en leer je wat dat betekent voor je weerbaarheidslessen. Ook leer je wat de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen, jongeren en ouderen betekenen voor je lessen. Thema’s als pesten, kindermishandeling en huiselijk geweld, sexting, radicalisering, agressie en veerkracht passeren de revue.

Voor wie is deze opleiding?

Met een opleiding tot Allround Trainer Weerbaarheid op zak komen jij, en de mensen waar je mee werkt, beter tot hun recht. Ervaring leert dat deze opleiding van grote waarde is voor;

 • Docenten in het (speciaal) basis-, voortgezet-, middelbaar beroeps- of hoger onderwijs;
 • Professionele hulpverleners;
 • Jongerenwerkers, opvang- woon- of programmabegeleiders;
 • Preventiewerkers of agressietrainers;
 • Weerbaarheidstrainers die verdieping zoeken;
 • Zelfstandig ondernemers.

Als student heb je affiniteit met het onderwerp weerbaarheid, beschik je over een goede fysieke conditie en schroom je een bewegingsgerichte houding niet. Je hebt een hbo-diploma, of een hbo- werk- en denkniveau en werkervaring in het onderwijs, hulpverlening of als trainer. Wanneer je twijfelt aan je geschiktheid als kandidaat valt dit in een intakegesprek te toetsen.

In het verleden deden veel deelnemers mee die al ervaring hadden in het geven van psychofysieke weerbaarheid en zich willen onderscheiden van andere trainers.

Locatie en lesdagen

De lesdagen zijn in Utrecht gepland op vrijdag van 9:30 tot 16.30 uur. De intervisiebijeenkomsten worden in overleg gepland. Op vrijdag 4 oktober 2024 is er een niet verplichte introductie in de methodiek gepland waarin je verschillende werkvormen en de kern van psychofysiek werken kunt ervaren.

Naast de onderstaande lesdagen zijn er 10 intervisie bijeenkomsten van ieder twee uur. Hiervan zijn er vijf begeleid. De intervisie bijeenkomsten worden gepland op de vrijdagen waarop geen lesdag gepland is. De bijeenkomsten zijn fysiek op locatie in Utrecht.

Lesdag 1 11-10-2024
Lesdag 2 18-10-2024
Lesdag 3 8-11-2024
Lesdag 4 22-11-2024
Lesdag 5 13-12-2024
Lesdag 6 20-12-2024
Lesdag 7 17-1-2025
Examen eigen vaardigheid 31-1-2025
Lesdag 8 7-2-2025
Lesdag 9 14-2-2025
Lesdag 10 14-3-2025
Lesdag 11 4-4-2025
Lesdag 12 11-4-2025
Examen ~ eindpresentatie 27-6-2025

Praktische informatie

Groepsgrootte

Er kunnen maximaal 16 deelnemers tegelijk aan deze opleiding deelnemen.

Lesmateriaal

Het verstrekte lesmateriaal om de opleiding succesvol tot een goed einde te brengen bestaat uit;

 • Steenbergen, B.  & A. de Leeuw (2022) Handboek weerbaarheid: van theorie naar toepassing Amsterdam: SWP
 • Blommers, B & B. Steenbergen (2015) Handboek Marietje Kessels Project. Weerbaarheidsvergroting bij kinderen van 10 tot 13 jaar Amsterdam: SWP
 • Toegang tot onze webpagina waarop de fysieke technieken worden onderwezen;
 • Een studiehandleiding inclusief o.a. de achtergrond van de opleiding tot weerbaarheidstrainer, het programma per lesdag en de exameneisen.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit meerdere lesdagen, stages, begeleide intervisiebijeenkomsten en individuele opdrachten. Reken door het jaar heen op een totale studiebelasting van ongeveer 350 uur. Wat neerkomt op 10 tot 15 uur per week. De globale verdeling ziet er als volgt uit;

 • 12 lesdagen van 8 uur, inclusief 8 uur aan voorbereiding. Aanwezigheidsplicht 80%;
 • 2 examendagen van 8 uur en 8 uur voorbereiding;
 • Stage onder begeleiding: 10 uur uitvoering en 10 uur voorbereiding;
 • Stage in een eigen groep: 10 uur uitvoering en 20 uur voorbereiding. Aanwezigheidsplicht 100%;
 • 10 intervisiebijeenkomsten van 2 uur per bijeenkomst. Aanwezigheidsplicht 80%;
 • Extra opdrachten: 50 uur.

Diploma & accreditatie

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een door onderstaande instellingen geaccrediteerd diploma. Het bijbehorende eindexamen afleggen is toegestaan wanneer;

 • Alle stages met een voldoende zijn afgesloten;
 • Aan de aanwezigheidsplicht is voldaan;
 • Over alle opdrachten gedurende de opleiding gemiddeld een 6 of hoger is gescoord.

CRKBO-logo-tr
De Pons Academie is een CRKBO geregistreerde instelling.Deelname aan Post-hbo opleiding weerbaarheidstrainer (ID nummer: 508694) levert 195 registerpunten op voor het opleidingstraject voor bij Registerplein geregistreerde maatschappelijk werkers, sociaal agogen en sociaal werkers. Vaktherapeuten ingeschreven in het Register Vaktherapie ontvangen 75 registerpunten.De post-hbo opleiding weerbaarheidstrainer is goedgekeurd door de accreditatiecommissie van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd voor 147,5 geaccrediteerde punten (accreditatienummer/ID-nummer: SKJ206885).

Lesgeld

Jouw investering is € 4.450,-. Benodigd lesmateriaal, alle literatuur en lunches zijn inbegrepen. Bij aanmelding voor 11 augustus 2024 profiteer je van onze vroegboekkorting van € 200,- en betaal je € 4.250,-

Kenniskring

Tijdens je studie kan je gratis deelnemen aan onze Kenniskring.

Het team

Pons-Academie-Berendineke-Steenbergen

Berendineke Steenbergen

Partner Pons Academie

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. Sinds 2001 is zij methodiekontwikkelaar en opleider. In 2016 verscheen het ‘Handboek weerbaarheid’ waarin zij, samen met anderen, de ontwikkelde methodiek beschrijft.

Pons Academie | Over Angele

Angele Verkaaik

Docent & Trainer

Angele is docent/trainer en supervisor aan de Hogeschool Utrecht (HU). Daarnaast verzorgt zij trainingen op het gebied van agressie en grensoverschrijdend gedrag en is opleider van weerbaarheids- en agressietrainers. Voor het kenniscentrum van de HU deed zij onderzoek naar agressie in de zorgsector.

Pons Academie | Over Susanne

Susanne Verhoeven

Bewegingsdeskundige

Haar topsportcarrière als meervoudig Nederlands kampioen Judo en Jiu-Jitsu hebben Susanne tot een leven in het teken van ‘omgaan met agressie en weerbaarheid’ geleid. Als bewegingskundige heeft zij talloze cursussen verzorgd op het gebied van gevaarsbeheersing, omgaan met agressie en weerbaarheid.

Ronnie Roosenbrand Pons Academie

Ronnie Roosenbrand

Trainer / Docent

Ronnie werkt met verschillende doelgroepen waaronder licht verstandelijke beperkte jongeren met ernstige gedragsproblemen en met kinderen. Zijn sportieve vaardigheden en onderwijsachtergrond vormen, tezamen met zijn liefdevolle passie voor de doelgroepen, de basis om jongeren weerbaarder te maken.

Ina Huiskes - Pons Academie
Pons Academie | Over Maja

Maja Papic

Gedragsexpert

Maja Papic heeft in Sarajevo pedagogiek gestudeerd. In 1993 is zij als vluchteling in Nederland gekomen. Tegenwoordig is zij werkzaam als gedragsexpert bij INOS in Breda.

Karin-Bosveld-Pons-Academie

Karin Bosveld

Life coach, Reiki-master, ZEN-leraar en auteur

Karin is life coach, Reiki-master, ZEN-leraar en schrijver van vrolijk spirituele zelfhulpboeken. Zij was voorheen onder meer werkzaam als journalist, hogeschooldocent en als coördinator van de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer. Tegenwoordig werkt zij als zelfstandige en begeleidt zij mensen in coaching en in cursussen. In onze opleiding tot weerbaarheidstrainer verzorgt zij een dag over mindfulness.

Contact met (P)ons

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Informatie

Wil je meer informatie over deze opleiding, weten of de opleiding bij je past of heb je een andere vraag? Laat je gegevens achter via ons contactformulier, dan komen we bij je terug.

Inschrijven

Naam*
Adresgegevens*
Contactgegevens*
Geslacht*
Geboortedatum & -plaats*
DD dash MM dash JJJJ
Factuurgegevens*. Graag alle gegevens, dus ook het e-mailadres en de eventuele kostenplaats.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen over de opleiding

Johanna Veerman - Coördinerend begeleider intensieve zorg

"Een mooie opleiding waarin theorie en praktijk goed op elkaar zijn afgestemd. Je wordt op verschillende manieren uitgedaagd om te groeien in het vak van weerbaarheidstrainer. Dit binnen een prettige en gezellige leeromgeving. Echt een aanrader!

Eline van der Woude - Preventiemedewerker

"De opleiding tot allround trainer weerbaarheid is een hele interessante, leuke en gedegen opleiding om te volgen. De opleiding is betrokken en persoonlijk maar ook vakkundig en professioneel vormgegeven. Er komen interessante onderwerpen aan bod die te maken hebben met weerbaarheid. Er wordt gewerkt aan eigen (fysieke) weerbaarheid en er wordt veel aandacht besteed aan hoe je zelf een programma in elkaar zet om de weerbaarheid te bevorderen. Een aanrader voor iedereen die zich wil specialiseren in het geven van weerbaarheidstrainingen!"

Miranda Otten-Aalders - Docent Recht

"Complimenten voor de opzet van de opleiding! Zowel de opleidingsdagen, de intervisiebijeenkomsten als de stage; zeer leerzaam. Binnen een zeer korte tijd zoveel kunnen leren over het vak, het zelf opzetten van trainingen, de doelgroepen, thema’s etc. Professionele trainers, begeleiders, positief en opbouwend!"

Beney Kennet - Jongerencoach

"Er is binnen de opleiding veel aandacht geschonken aan didactische vaardigheden. Dit is voor mij echt van meerwaarde geweest."

Marieke Slagter-Mentjox - Trainer/docent

"Bedankt voor deze opleiding! Ik heb veel kunnen leren doordat jullie een mooi team zijn met prettige, gekwalificeerde trainers die het beste voor hebben met de deelnemers. Doordat Pons Academie verbinding zoekt en veiligheid creëert gedurende de hele opleiding, heb ik het maximale uit de opleiding kunnen halen."

Diederik Valentijn - Penitentiair inrichtingswerker

"Ik heb tijdens bij Pons Academie geleerd dat je niet in je eentje hoeft te piekeren over een probleem."

Yanouck Teunissen - Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

"Door de mix aan docenten is het lesaanbod divers en uitgebreid, een grote meerwaarde als je het mij vraagt. Hierdoor kwam het wel eens voor dat er wat onduidelijkheden of vragen ontstonden als het ging om technieken of uit te voeren opdrachten. Ik heb het als heel prettig ervaren hoe snel er een antwoord en vooral ook geruststelling kwam bij deze vragen of onduidelijkheden, top."

Bekijk de video referenties

Ina Huiskes

Ferry van Hulst

Marlies van Kuringen

Raphael Stammeshausen

Bedankjes

Allround-Trainer-Weerbaarheid