Dossier Veerkracht

Wil jij de veerkracht van jouw doelgroep verhogen?

Ben jij coach, trainer, HRM medewerker of iemand die regelmatig in aanraking komt met (kwetsbare) mensen? Wil jij ervoor zorgen dat jouw doelgroep goed om kan gaan met tegenslagen? Ze begeleiden om tegenslagen goed te verwerken en wil je de veerkracht van je doelgroep opkrikken naar een hoger niveau?

In dit dossier willen we je graag extra informatie geven omtrent veerkracht. Wat is de betekenis van dit begrip, hoe kun je een goede training opzetten om veerkracht te verhogen, wat moet jij weten over werken met een kwetsbare doelgroep en meer.

Veerkracht, de betekenis

Wanneer je “Veerkracht” invult op Google, krijg je een enorme verscheidenheid aan uitleg over dit begrip. Het is namelijk een term die we gebruiken bij spullen, denk aan iets wat je in kunt drukken of waar je in kunt knijpen en daarna weer in oorspronkelijke vorm terugkomt. Dat noemen we veerkrachtig.

Veerkracht is echter ook van toepassing op personen. Het vermogen om te herstellen. Hier kunnen we nog een onderscheid maken van herstellen op lichamelijk en mentaal gebied. Je veerkracht tijdens een pittige sportsessie bijvoorbeeld, dat is vooral lichamelijke veerkracht. Mentale veerkracht is hoe jij of anderen om jou heen omgaan met tegenslagen. Hoe veerkrachtig is iemand om met tegenslagen om te gaan? Kan iemand niet genoeg veerkracht bieden tegen tegenslagen en blijft dit opstapelen? Dan kan dit iemand flink overbelasten.

Over het werken met een kwetsbare doelgroep

Hierboven geven we al aan hoe breed het begrip veerkracht is, dit is met kwetsbare doelgroepen niet anders. Mensen met een lichamelijke beperking, chronisch psychische problemen of een verstandelijke beperking worden als snel gezien als kwetsbaar. Toch is deze doelgroep veel breder dan dat. Iemand die altijd heel sterk in zijn schoenen heeft gestaan, kan door omstandigheden in een andere positie komen. Diegene wordt werkloos, het gaat thuis niet goed, iemand heeft te maken met ernstig zieken mensen in zijn/haar omgeving. Dit en andere tegenslagen kunnen ervoor zorgen dat iemand kwetsbaar is en je hulp kan gebruiken. Bij veerkracht gaat het om de balans tussen draagkracht en draaglast; als je met veel tegenslagen te maken krijgt, is het moeilijker om terug te veren.

Wat is er mooier dan deze kwetsbare doelgroep te ondersteunen bij het vergroten van hun veerkracht? Ze te helpen met gezonde copingstrategieën, een groeimindset te bevorderen en ze sterker in hun schoenen te laten staan?

Hoe gaan mensen met tegenslagen om?

Tegenslagen, ze horen bij het leven en iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. De een kan er van nature goed mee omgaan, de ander minder goed. Soms lijkt het alsof iemand altijd goed met tegenslagen om kan gaan, maar stopt ze juist weg. Dit wegstoppen kan er juist voor zorgen dat diegene uiteindelijk overbelast raakt.

Hoe mensen over het algemeen omgaan met tegenslagen? Dit is per persoon verschillend, de een gaat extra piekeren, de ander duwt het probleem weg, iemand geeft alles en iedereen de schuld en weer een ander vraagt een goede vriend of vriendin om hulp.

De veerkracht van je doelgroep verhogen?

Wat zie jij gebeuren binnen jouw doelgroep? Hoe gaan mensen waar jij mee werkt over het algemeen met tegenslagen om? Zie jij dat jouw doelgroep een zet(je) in de goede richting nodig heeft om hier op de juiste manier mee om te gaan? Denk jij dat je hier met de juiste tools een helpende hand kunt bieden? Dan is er werk aan de winkel.

De veerkracht binnen je doelgroep kun je verhogen door op individueel niveau of groepsniveau aan de slag te gaan met dit onderwerp. Hieronder lees je wat volgens ons de aspecten zijn die je écht terug moet laten komen in jouw training.

Aspecten binnen goede veerkrachttrainingen

Werken aan de vergroting van veerkracht kan in groepen, maar ook individueel. De allerbelangrijkste randvoorwaarde in alle trajecten is een goede sfeer. Mensen leren gemakkelijker en meer als ze zich veilig en gezien voelen. Dit betekent een positieve en ondersteunende houding van jou als coach of trainer. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste factor voor een succesvolle therapie de goede relatie tussen therapeut en cliënt is - in coachings- en trainingsessies zal dat niet anders zijn.

Methodisch werk je gedurende het traject in kleine stappen, zodat je coachee of cursist steeds successen boekt. Zo ondersteun je de eigenwaarde van je coachee of cursist, waardoor hij meer geneigd is om nieuw gedrag uit te proberen.

Inhoudelijk gezien bied jij je cliënt natuurlijk alles aan wat mogelijk is om de veerkracht te versterken. Hierbij maak je gebruik van kennis uit verschillende gebieden en disciplines. Denk aan mindfulness, maar ook aan sociale vaardigheden om het netwerk te versterken of gezondheidsvaardigheden.

Coach worden op het gebied van veerkracht?

Wil jij leren om een goede veerkrachttraining op te zetten? Je doelgroep verbaal en psychofysiek uit te dagen? In aanvulling op de begeleidingstrajecten en trainingen die je al verzorgt ook werken aan de vergroting van veerkracht? Jouw doelgroep in staat stellen om goed te blijven presteren na een eventuele tegenslag? Dan schuilt er een Coach Veerkracht in jou.

Opleiding tot coach veerkracht

Bij Pons Academie leer je via onze vier pijlers om de veerkracht van jouw doelgroep te vergroten. Je leert je doelgroep gezonde copingstrategieën, bevordert een groeimindset, vergroot gezondheidsvaardigheden en bevordert sociale interactie.

Benieuwd naar de opleiding Coach Veerkracht en of deze opleiding iets voor jou is? Neem contact op met Arno en Berendineke en maak kennis met Pons Academie.

Inhoud dossier