Pons Academie over de onderstroom

De onderstroom

Het gaat over het leven
Hier is de waarheid
Laat het gaan

Het is de onderstroom

De onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied

Het is de onderstroom
De onderstroom
Het is de onderstroom

Vrij naar Stef Blok

Waar mensen met mensen werken is er altijd wel iets aan de hand. Het maakt niet uit of het vrijwilligers zijn of collega’s in dienstverband, gedoe hoort erbij. Zijn er problemen, dan gaan de managers oplossingen bedenken. Want dat is ze geleerd. Ze gaan doelen stellen, plannen, budgetteren, instrumenteren, uitvoeren, controleren, sturen, realiseren en evalueren. Bedrijfskundig klopt dat. Helemaal top zou je zeggen.

Nee dus.

Als je wilt dat er werkelijk iets gebeurt, dan heb je mensen nodig. Want het zijn nu eenmaal de mensen die het gaan doen. Willen de mensen hetzelfde wat hun manager bedacht heeft, dan gaat het goed. Maar als de mensen het anders willen, dan gaat er weinig gebeuren. Dus moet je altijd de mensen meenemen en je afvragen; wat heeft deze mens of deze groep mensen nodig om te doen wat er moet gebeuren? Wat vinden ze ervan, hoe denken ze er over, wat voelen ze erbij en waar verlangen ze naar?

Pas als wat mensen willen – voelen – denken – verlangen (de onderstroom) op één lijn ligt met de plannen van de organisatie (de bovenstroom), dan kan er beweging komen en dat gaat zich vertalen  in resultaten. Dat is de volgorde. Eerst de mensen, daarna de prestatie, dan het resultaat.

Het is onder managers een hardnekkig misverstand dat gevoelens onzichtbaar en onvoorspelbaar zijn. Dat je er geen grip op kunt krijgen. Dit is echt een blinde vlek in veel organisaties. Gevoelens zijn als feiten; ze zijn zichtbaar, tastbaar en hebben grote gevolgen. De onderstroom is in concrete taal uit te drukken en vraagt om concrete interventies en onderhoud.

De onderstroom verbinden met de bovenstroom

Bij de Pons Academie leer je om te gaan met de onderstroom en hoe je de onderstroom kunt verbinden met de bovenstroom. Dit geeft je een enorme toegevoegde waarde voor jouw organisatie. Je leert hoe je vrijwilligers kunt mobiliseren en binden. Hoe je hun ervaring, talent en creativiteit kunt ontsluiten en dit potentieel kunt inzetten voor het welzijn en verzorging van jullie patiënten en cliënten.

Want laten we nou eerlijk zijn; voor hen doen we dit toch allemaal!

Banner_Ads

Ontvang de nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Zoek binnen de website

Banner_Ads

Ontvang de nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Zoeken binnen de website