Vrijwilligers boeien, binden en behouden, hoe pak je het aan?
Het is en blijft een uitdaging om nieuwe vrijwilligers te werven en ze vervolgens, op een leuke manier, binnenboord te houden. Daarbij bestaat natuurlijk geen gouden formule, waarbij geen enkele vrijwilliger meer stopt, het blijven immers mensen... Echter hebben we wel een aantal punten waar je op kunt letten, wat je kunt doen en wat je echt niet mag vergeten.
Je ontdekt ze in dit blogbericht.
Over het binden en boeien van vrijwilligers
Ben je op zoek naar passende vrijwilligers voor je organisatie en heb je een aanmelding binnen? Plan dan altijd voldoende tijd in voor een kennismakingsgesprek. Je kunt hierbij direct laten zien dat je diegene zijn of haar tijd waardeert en jullie kunnen goed onderzoeken of er een match is.
Probeer tijdens het kennismakingsgesprek de motivatie van je potentiële vrijwilliger te achterhalen, te kijken waar iemand goed in is en natuurlijk ook wat hij of zij leuk zou vinden om te doen.
Als je een specifieke vacature uit hebt staan, kan het natuurlijk gebeuren dat de persoon die zich heeft aangemeld toch niet helemaal past. Kijk dan of jullie diegene misschien ergens anders kunnen gebruiken of inzetten. Natuurlijk alleen als hier vanuit de vrijwilliger ook behoefte aan is.
Een vrijwilligerscontract
Hebben jullie na het kennismakingsgesprek, eventueel een tweede gesprek of een meeloop dag besloten dat jullie een match zijn met elkaar? Dan is het tijd om een en ander vast te leggen in een vrijwilligerscontract. Zo weet je precies wat je van elkaar kunt verwachten en tik je alle boxjes af met oog op verzekeringen en aansprakelijkheid.
Je vrijwilligers behouden
Wanneer je vrijwilligers in je team hebt, dan wil je ze natuurlijk ook behouden. Hieronder geven we je een aantal tips om mee te nemen. Het volgens van deze tips lijkt vanzelfsprekend, toch kan er door drukte, een grote pool vrijwilligers of door andere omstandigheden minder focus op liggen. Juist door structureel een combinatie van onderstaande toe te passen, zullen je vrijwilligers zich het grootste deel van de tijd gehoord, gemotiveerd en gewaardeerd voelen.
🗸 Goede communicatie is ontzettend belangrijk
Het is belangrijk om goed te communiceren met en te luisteren naar je vrijwilligers én dit, indien nodig, voor jezelf en voor de ander vast te leggen.
Vraag hoe het met je vrijwilligers gaat en bied ze een luisterend oor als ze dit nodig hebben. Dit is natuurlijk altijd goed op persoonlijk vlak, maar ook als we kijken naar de werkzaamheden. Misschien komen er wel mooie ideeën boven over hoe dingen anders kunnen of lopen je vrijwilligers regelmatig ergens tegenaan. Door hier iets mee te doen of hier in ieder geval op terug te koppelen, voelen ze zich gehoord.
Wees in je communicatie altijd duidelijk in wat er wel en niet verwacht wordt. Zijn er nieuwe werkzaamheden, regels of dingen die anders moeten? Betrek je vrijwilligers erbij, neem ze bijvoorbeeld mee in een (team)overleg.
🗸 Toon je waardering
Je kunt natuurlijk afspreken dat je vrijwilligers een vergoeding krijgen, maar waardering kun je ook op andere manieren tonen. Denk bijvoorbeeld aan een uitstapje, samen eten, een persoonlijk verjaardagscadeau of leuk kerstpakket. Dit zijn overigens allemaal fysieke waarderingen, laten merken of zeggen dat je blij met iemand bent, is ook heel waardevol. Het is wel belangrijk dat de vorm van waardering past bij de motivatie van iemand.
🗸 Wees flexibel
Vrijwilligerswerk is voor iedereen anders, de een vindt het fijn om (weer) wat regelmaat in zijn of haar leven te hebben, de ander is juist heel blij met meer flexibiliteit en werkt bijvoorbeeld liever op oproepbasis. Vraag altijd wat de voorkeur heeft en vraag na enige tijd of het nog steeds past. Het kan soms voor een vrijwilliger moeilijk zijn om aan te geven dat de gekozen dagen of tijden toch niet zo goed (meer) passen.
Flexibiliteit kun je ook geven in het uitvoeren van werkzaamheden. Wanneer er verschillende werkzaamheden opgepakt dienen te worden, kan het voor vrijwilligers fijn zijn om daarin zelf te kiezen of eventueel samen in te delen. Er zullen altijd bepaalde werkzaamheden zijn die ze leuker vinden dan de ander of waar ze bepaalde competenties voor in kunnen zetten.
🗸 Zorg dat je op de hoogte bent
Je kunt natuurlijk niet altijd van alles op de hoogte zijn, probeer echter wel op de hoogte te zijn van de belangrijkste zaken die spelen bij je vrijwilligers. Dit kun je doen door periodiek (evaluatie)gesprekken in te plannen of jezelf op de werkvloer te begeven wanneer vrijwilligers aan het werk zijn.
Als je op de hoogte bent van zaken die spelen, is het altijd goed om hier na enige tijd weer navraag over te doen.
🗸 Zorg dat vrijwilligers je weten te vinden
Als je vrijwilligers weet te binden aan je organisatie, is het mooi als ze daarna weten hoe ze contact kunnen krijgen/houden mocht er iets zijn waar ze over willen praten. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren; deel een e-mailadres, geef een telefoonnummer of zorg dat ze weten hoe en waar ze je persoonlijk kunnen benaderen. Zo is er voor iedereen een prettige en veilige manier om contact te zoeken.
🗸 Als het nodig is, kun je scholing aanbieden
Indien nodig of gewenst kun je vrijwilligers scholing aanbieden in de vorm van workshops, e-learning of trainingen. Dit kan voor een vrijwilliger een mooie ontwikkeling zijn die ervoor zorgt dat je geïnteresseerd blijft in het werk en in de organisatie. Daarnaast is het voor de organisatie weer prettig dat een vrijwilliger breder inzetbaar is of uiteindelijk beter functioneert op de plek waar hij of zij al zat.
Meer lezen over werken met vrijwilligers?
Download ons gratis e-book: Succesvol werken met vrijwilligers. In dit e-book ontvang je 14 concrete tips op het gebied van de 3 pijlers van vrijwilligersmanagement: een professionele benadering, aandacht voor de specifieke motivatoren en een ondersteunende organisatie.
Net dat stapje extra zetten? Ontdek onze opleiding Vrijwilligersmanagement
Wil je alles leren over het aansturen van vrijwilligers, teamvorming, het beste in je vrijwilligers naar boven halen en meer? Dan is onze interactieve opleiding Vrijwilligersmanagement misschien wel iets voor jou. De opleiding brengt de theorie en praktijk samen in een combinatie van diverse lesdagen en meerdere leerteambijeenkomsten. Naast alle inhoudelijke kennis wordt er, via bewezen methodiek, een brug geslagen naar de toepassing op de werkvloer.
Bij Pons krijg je persoonlijke begeleiding tijdens en na de opleiding om de stof snel eigen te maken en er op de beste manier mee te werken.
Wil je weten of deze opleiding past bij jou? Neem dan contact op met Arno en Berendineke.