Opleiding Hoger Management

Leidinggeven aan een team, afdeling of hele organisatie is niet meer wat het geweest is. Van strategische keuzes maken, veranderingen begeleiden en de duurzaamheid waarborgen tot het bevorderen van team en individuele processen. Een leidinggevende moet alle ballen gelijktijdig hoog zien te houden.

Ontbreekt het jou aan ervaring, ben je het zat dat je ideeën niet gehoord of gezien worden door bovenaf of slaag je er in alle hectiek niet in om een brug te slaan tussen harde zakelijke besluiten en de menselijke kant van leidinggeven? Dankzij de opleiding hoger management krijg je dit en meer volledig in de vingers en blink jij uit als leidinggevende.

Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om

 • Meer voet aan de grond te krijgen bij de huidige directie door jezelf en je eigen organisatie beter te profileren;
 • De algehele aansturing te bevorderen aan de hand van de slimste instrumenten en strategieën;
 • Resultaten en plezier hand in hand te laten gaan op team en individueel niveau;
 • Je team op een goede manier te begeleiden bij organisatieveranderingen;
 • Op een dynamische manier leiding te geven op meerdere niveaus.

Deze interactieve opleiding brengt de theorie en de praktijk samen en stelt je in staat om werk en educatie te combineren. Naast de omvangrijke bron aan inhoudelijke kennis wordt via een bewezen methodiek een brug geslagen naar de toepassing op de werkvloer. Profiteer van persoonlijke begeleiding en een vraagbaak platform tijdens en na de opleiding om de stof optimaal en snel eigen te maken.

De opleiding schenkt o.a. extra aandacht aan de volgende actuele thema’s:

 • De organisatie en haar omgeving - In deze module staat de vraag op welke wijze jouw organisatie kan reageren op de veranderende omgeving centraal. Hierin worden de uitgangspunten van strategisch management en maatschappelijk verantwoord ondernemen behandeld;
 • Teamvorming - In deze module komen de uitgangspunten van goed personeelsmanagement aan de orde en wordt aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid en zelfsturende teams;
 • Het beste in je mensen naar boven halen - In deze module kom je alles te weten over de bovenstroom en de onderstroom in organisaties, groepsdynamica en vitaliteit;
 • Leiderschap - Natuurlijk is er een module die jouzelf als leider centraal stelt. De focus ligt op verschillende vormen van leiderschap, verandercompetenties , weerbaarheid en veerkracht.
 • Organisatieverandering – Dit is een doorlopende leerlijn en komt in alle modulen terug.

Voor wie is deze opleiding?

Als leidinggevende ben jij dagelijks op zoek naar de juiste balans tussen de ‘harde’ zakelijke en de zachte menselijke kant. Je weet als geen ander dat ieder individu een eigen aanpak behoeft op dit gebied en bent op zoek naar kwalitatieve impulsen om je leidinggevende capaciteiten nog verder te ontwikkelen. De ervaring leert dat de opleiding hoger management van grote meerwaarde is voor;

 • Managers op hoger en middenniveau
 • Leidinggevenden binnen grote- of MKB bedrijven
 • Mensen met een middenmanagementrol en de wens om intern een opstap te maken
 • Directeuren van kleine stichtingen of verenigingen

Als student sta je open voor het opdoen van nieuwe strategische inzichten aan de hand van een mix tussen ‘zachte’ coachingsvaardigheden en een strakke, bedrijfsmatige aanpak. Dankzij de vele handvatten die je opdoet slaag je er na het afronden van de cursus in de inzet van alle vrijwilligers optimaal te benutten en weet je ze sneller en gemakkelijker aan je te binden.

Locatie en lesdagen

Deze opleiding start in november 2022. De lesdagen zijn gepland op donder- en vrijdagen. De lestijden zijn van 09:30 uur tot 16:30 uur. De leerteambijeenkomsten worden in overleg gepland.

Lesdag 1 10 november 2022
Lesdag 2 11 november 2022
Lesdag 3 24 november 2022
Lesdag 4 25 november 2022
Lesdag 5 1 december 2022
Lesdag 6 2 december 2022
Lesdag 7 12 januari 2023
Lesdag 8 13 januari 2023
Lesdag 9 19 januari 2023
Lesdag 10 20 januari 2023
Lesdag 11 9 februari 2023
Lesdag 12 10 februari 2023
Lesdag 13 9 maart 2023
Lesdag 14 10 maart 2023
Lesdag 15 26 mei 2023
Examen 14 juni 2023

Praktische informatie

Groepsgrootte

Er kunnen maximaal 12 deelnemers tegelijk aan deze opleiding deelnemen.

Lesmateriaal

Naast de benodigde en de bonus literatuur ontvang je een studiehandleiding en hand-outs van iedere lesdag om alle kennis zo volledig mogelijk eigen te maken.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit meerdere lesdagen, leerteambijeenkomsten, een Action Learning Project rondom je eigen organisatie en wordt afgesloten met een officieel examen. Reken door het jaar heen op een totale studiebelasting van ongeveer 350 uur. Wat neerkomt op een investering van 7 uur per week. De globale verdeling ziet er als volgt uit;

 • 15 lesdagen van 8 uur, inclusief 8 uur aan voorbereiding. Aanwezigheidsplicht 80%;
 • 1 examendag van 8 uur waar 8 uur aan voorbereiding aan vooraf gaat;
 • 10 leerteambijeenkomsten van 2 uur per stuk. Aanwezigheidsplicht 80%;
 • Extra opdrachten van 50 uur.

Dit is exclusief de investering in het Action Learning Project waarin relevante en actuele hindernissen in de eigen organisatie worden doorgelicht een aangepakt. De lesdagen van de jaaropleiding hoger management gaan in het voorjaar van 2020 van start. Iedere lesdag vangt om 09:30 uur aan en eindigt rond de klok van 16:30 uur. Details over de exacte lesdata volgt snel.

Diploma & accreditatie

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een door onderstaande instelling geaccrediteerd diploma. Deelnemen aan het examen is toegestaan wanneer;

 • Aan de aanwezigheidsplicht is voldaan;
 • Over alle voorgeschreven opdrachten gemiddeld het cijfer 6,0 of hoger is gescoord;
 • Er rond je organisatie een analyse en een Action Learning Project is uitgevoerd en beiden met minimaal een 6,0 zijn beoordeeld.

Het cijfer van je eindpresentatie telt voor 50% mee voor het eindcijfer van de opleiding.


CRKBO-logo-tr
De Pons Academie is een CRKBO geregistreerde instelling.

Lesgeld

De totaalprijs voor de opleiding hoger management bedraagt € 4.570,-. Het verplichte studiemateriaal, een luxe aanvullend boekenpakket en de lunch, koffie en thee op de lesdagen zijn hierbij inbegrepen.

Wanneer jij je voor 10 september 2022 aanmeldt profiteer je van onze vroegboekkorting van 5% betaal je € 4.341,50.

Soms kun je de studiekosten van de belasting aftrekken.
Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst

Kenniskring

Tijdens je studie kan je gratis deelnemen aan onze Kenniskring.

Het team

Pons-Academie-Berendineke-Steenbergen

Berendineke Steenbergen

Partner Pons Academie

Berendineke is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige. Sinds 2001 is zij methodiekontwikkelaar en opleider. In 2016 verscheen het ‘Handboek weerbaarheid’ waarin zij, samen met anderen, de ontwikkelde methodiek beschrijft.

Pons Academie | Over Marcel

Marcel Schürmann

Leerteambegeleider

Marcel heeft na een aantal management functies in de bankwereld zijn leven gewijd aan opleiden en scholen. Hij werkte onder meer bij Nyenrode en Business School Nederland. Tegenwoordig is hij ook (team-) coach en ondersteunt organisaties bij het oplossen van complexe management- en beleidsvraagstukken.

Louella-Rooijer-Pons-Academie

Louella Rooijer

Docent strategisch H.R.M.

Louella werkt in het onderwijs en heeft een grote ervaring in het uitvoeren en opzetten van Action Learning Projecten. Zij is één van de Action Learning begeleiders voor deze opleiding.

Esther Gast3

Esther Gast

Trainer gespreksvaardigheden

Esther is een bevlogen acteur en trainer. Na afronding van haar opleiding tot acteur/docent drama aan de theaterschool werkte zij onder meer voor tv, als theaterdocent en als voice-over. Tegenwoordig werkt zij veel als trainer en/of acteur in communicatieve vaardigheden voor onder meer Jeugdzorg, gemeenteambtenaren, UWV en medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Zij verzorgt voor Pons Academie de vaardigheden-lessen.

Meer informatie

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Schrijf je in en ontvang ons toelatingsformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoger-Management