Post-hbo opleiding beschermingsbewindvoerder

Steeds meer mensen staan onder bewind, op dit moment zijn dat er al ruim 250.000. Dit betreft de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Vind jij net als wij dat een goede bewindvoerder kennis moet hebben van juridische en financiële kaders én van de effecten die GGZ-problemen op mensen kunnen hebben? Heb je het gevoel dat je kennis of vaardigheden mist om de beste regelingen te vinden voor je cliënten? Wil je je als zelfstandige vestigen maar weet je niet waar je moet beginnen? Zoek je een unieke opleiding die je op al deze vragen voorbereid? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Ook als je nog geen ervaring hebt als bewindvoerder.

Wil jij bewindvoerder worden? Lees hieronder over de inhoud van onze opleiding.

Startdatum
Nog niet bekend

Lesdagen
11 dagen van 09:30 - 16:30

Lesgeld
Vanaf € 2.990,-

Locatie
Het Hoogeland Utrecht

Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om

 • Een uitleg te geven over de juridische context van beschermingsmaatregelen;
 • Te handelen binnen de wettelijke kaders, waaronder de WSNP;
 • Voor je cliënt een realistisch budgetplan en aflossingsplan op te stellen waarin je ook de belangen van de samenleving in aanmerking neemt;
 • Te onderhandelen met verschillende schuldeisers;
 • Passende toeslagen en fondsen voor je cliënt te zoeken om hem zo goed mogelijk te ondersteunen;
 • Om te gaan met verschillende groepen cliënten en hun familieleden, hulpverleners en andere stakeholders;
 • De specifieke (GGZ-gerelateerde)problemen van je cliënt te duiden.

Deze opleiding bestaat uit een basis en een verdieping. Voor ervaren bewindvoerders is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor de basis opleiding.

De basis

 • Zes lesdagen waarin alle onderdelen van het werk van een bewindvoerder aan de orde komen
 • Een examentraining (1 lesdag)
 • Het examen waarin je laat zien dat je de noodzakelijke basiskennis beheerst en de basis vaardigheden bezit.

De verdieping

Het werk van een bewindvoerder is de laatste jaren veel complexer geworden. Dat heeft verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld het feit dat veel hulpverlening is afgeschaald. In de verdieping leren we je omgaan met deze complexiteit. Je wordt vaardiger in het herkennen van agressie en begrijpt hoe je het beste om kunt gaan met ook de meest complexe problematieken. En dat zorgt ervoor dat je je werk als bewindvoerder niet alleen met meer plezier kunt doen, maar ook dat je minder tijd kwijt bent aan de zogenaamde complexe casussen en dat je meer kunt bereiken.

 • Vier lesdagen waarin we onder meer ingaan op GGZ-problematiek, armoedevraagstukken, speciale regelingen en jouw communicatieve vaardigheden vergroten
 • Drie begeleide leerteam bijeenkomsten waarin je persoonlijk begeleid wordt in de verdieping van je werk. Hier behandelen we ethische dilemma’s, maar ook het opzetten van je eigen bedrijf komt aan bod.
 • Een afronden examen (mondeling, 1 dag).

Het examen

Je schrijft ter afronding van de opleiding een profielopdracht die je op de laatste dag presenteert. Hierin werk je je eigen profiel als beschermingsbewindvoerder verder uit.

Voor wie is deze opleiding?

Met een post-hbo opleiding Verdieping beschermingsbewindvoerder kun jij de financiële belangen van je cliënt beter behartigen terwijl je tegelijkertijd de belangen van de samenleving niet vergeet. Je bent na het afronden van deze opleiding een goede gesprekspartner voor de rechter, je cliënt, eventueel zijn hulpverleners of familie en eventuele schuldeisers.

De ervaring is dat deze opleiding van grote meerwaarde is voor iedereen die al bewindvoerder is of een functie als bewindvoerder ambieert. Wij gaan uit van een hbo-werk en denkniveau.

Voordat je benoemd kunt worden als bewindvoerder moet je voldoen aan alle eisen die gesteld worden in het Besluit Kwaliteitseisen, curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren. Meer informatie vind je op de website van het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.

Locatie en lesdagen

De lesdagen zijn gepland in Utrecht, van 9.30 tot 16.30 uur. De drie leerteambijeenkomsten worden in overleg gepland.

De drie begeleide leerteambijeenkomsten in kleine groepen worden rond de lesdagen van de verdieping gepland. Deze bijeenkomsten duren 2 uur per bijeenkomst. We verwachten je fysieke aanwezigheid. Onderstaande data zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Lesdag 1 12 februari 2024
Lesdag 2 4 maart 2024
Lesdag 3 11 maart 2024
Lesdag 4 25 maart 2024
Lesdag 5 15 april 2024
Lesdag 6 6 mei 2024
Lesdag 7 27 mei 2024
Lesdag 8 24 juni 2024
Lesdag 9 2 september 2024
Lesdag 10 16 september 2024
Lesdag 11 30 september 2024

Praktische informatie

Groepsgrootte

Er kunnen maximaal 12 studenten aan deze opleiding deelnemen.

Lesmateriaal

Het verstrekte materiaal om deze opleiding tot een goed einde te brengen bestaat uit:

 • Batta, R. (2016) Boeien voor de bewindvoerder Apeldoorn: Maklu uitgevers
 • Jungman, N. & T. Madern (2017) Basisboek aanpak schulden Groningen: Noordhoff uitgevers
 • Een studiehandleiding met de einddoelen en lesdoelen en een uitwerking per lesdag

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 12 lesdagen waarvan één examentraining en een afrondend examen, thuisstudie en drie leerteambijeenkomsten.

Reken gedurende de opleiding op een studiebelasting van ruim 200 uur, wat neerkomt op een belasting van ongeveer 8 uur per week. Als je vrijstelling krijgt voor de basis, is de studiebelasting ongeveer 92 uur.

De basisopleiding:

 • 7 lesdagen basisopleiding van 8 uur en 8 uur voorbereiding;
 • Het examen van de Exameninstelling Schuld & Inkomen 1,5 uur excl reistijd

De verdieping:

 • 4 lesdagen van 8 uur en 8 uur voorbereiding;
 • 3 leerteambijeenkomsten van 2 uur en 2 uur voorbereiding per bijeenkomst;
 • 1 examendag van 8 uur en 8 uur voorbereiding.

Diploma & accreditatie

Voor het succesvol afronden van de post-hbo opleiding Beschermingsbewindvoerder: de verdieping ontvang je een door onderstaande instelling geaccrediteerd diploma. Het bijbehorende eindexamen afleggen is toegestaan wanneer:

 • Het examen Beschermingsbewind voor bewindvoerder van de Exameninstelling Schuld & Inkomen succesvol is afgesloten;
 • Aan de aanwezigheidsplicht is voldaan;
 • Over alle opdrachten gedurende de opleiding een 6 of hoger is gescoord.

CRKBO-logo-tr
De Pons Academie is een CRKBO geregistreerde instelling.


PE-punten zijn aangevraagd bij de BPBI: voor de basis en voor de verdieping apart.
PE punten zijn aangevraagd bij de NBBI.
PE punten zijn aangevraagd bij de NVVK.


Deze opleiding is een nbbi Erkende opleiding.

Lesgeld

Jouw investering voor de gehele opleiding is € 3.150,-. Wanneer je alleen de verdieping volgt, krijg je € 1.000,- korting en komen de kosten op € 2.150,-. Meld jij je 2 maanden voor de start van de betreffende opleiding aan, dan ontvang je 5% korting. Ben je lid van de NBBI, dan ontvang je nog een extra korting van 5%! Geef dat dan aan bij je aanmelding. Meer informatie over de NBBI: Opleidingen, Trainingen & Cursussen Voor Bewindvoerders | NBBI.

Om voor vrijstelling in aanmerking te komen, moet je het examen Beschermingsbewind voor bewindvoerder van de Exameninstelling Schuld en Inkomen met goed gevolg hebben afgelegd.

Kenniskring

Tijdens je studie kan je gratis deelnemen aan onze Kenniskring.

Het team

Gert-Jan Heinsman

Gert-Jan Heinsman

Gert-Jan is sinds het afronden van Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de Hogeschool Utrecht (HU) in 2011 werkzaam in het sociale domein. Hij heeft als (senior) bewindvoerder gewerkt en is juridisch adviseur en bestuurder bij een rechtswinkel. Zijn expertise ligt in het sociale zekerheids- en insolventierecht. Daarnaast werkt hij o.a. als (reservist-) voorlichter bij het ministerie van defensie. Gert-Jan heeft verschillende seminars en lezingen gegeven over (juridische) beschermingsmaatregelen als bewind, mentorschap en curatele.

Esther Gast3

Esther Gast

Acteur en trainer

Esther is een bevlogen acteur en trainer. Na afronding van haar opleiding tot acteur/docent drama aan de theaterschool werkte zij onder meer als acteur in soaps, tv-commercials, theaterdocent en als stem-acteur. Tegenwoordig werkt zij veel als trainer en/of acteur in communicatieve vaardigheden voor onder meer Jeugdzorg, gemeenteambtenaren, UWV en medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Zij verzorgt voor de Pons Academie de vaardigheden lessen.

Pons Academie | Over Marcel

Marcel Schürmann

Leerteambegeleider

Marcel heeft na een aantal management functies in de bankwereld zijn leven gewijd aan opleiden en scholen. Hij werkte onder meer bij Nyenrode en Business School Nederland. Tegenwoordig is hij ook (team-) coach en ondersteunt organisaties bij het oplossen van complexe management- en beleidsvraagstukken

Ingrid-Visser.jpeg

Ingrid Visser

Docent & Trainer

Ingrid is docent en trainer op het vakgebied schuldhulpverlening. Na de opleidingen Klinische – en Ontwikkelingspsychologie en Bedrijfskunde heeft zij gedurende 20 jaar zowel uitvoerende als managementfuncties vervuld binnen de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarnaast is Ingrid sinds 2014 docent Schuldhulpverlening aan de Hanzehogeschool te Groningen. Sinds 2018 heeft zij haar eigen bedrijf en ontwikkelt en geeft zij trainingen op het gebied van schuldhulpverlening.

Contact met (P)ons

Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.

Stuur ons een e-mail of bel ons:

Berendineke
Berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl
06 1213 8968

Arno
Arno.deleeuw@ponsacademie.nl
06 1213 8955

 

Inschrijven & informatie

Beschermingsbewindvoerder