Muziek in je les

In trainingen en begeleidingstrajecten wordt veel gebruik gemaakt van muziek. Muziek versterkt emotie en door werkvormen met muziek te ondersteunen kun je ervoor zorgen dat het leerrendement van je werkvorm wordt verhoogd. Daarbij wordt tegelijkertijd het risico op herbeleving verkleint. We geven je hieronder een top 5 van onze favoriete nummers.

Nog meer muziek-suggesties? Pons Academie heeft een Spotify lijst “weerbaarheid” gemaakt met nummers die in veel lessen worden gebruikt. Je vindt hier passende muziek waarmee jij je cursisten kan leren stevig te staan, hun vechtlust kan stimuleren, of juist rust kan geven met meditatieve werkvormen.

Carnaval des Animeaux

In dit stuk van de Franse componist Camille Saint-Saëns uit 1886 worden verschillende dieren verbeeld. Het stuk is daarom heel geschikt om te gebruiken bij de stemmingenloop, waarin je cursisten leren ervaren wat het effect is van verschillende houdingen op hun gemoedstoestand, of op hun veiligheid. Onze favorieten: het aquarium en de olifant!

Walking on sunshine / Dancing in de street

Dan 2 nummers die wij graag inzetten in werkvormen waarin we werken aan de vergroting van eigenwaarde. Denk bijvoorbeeld aan een ‘catwalk’ waarin de groep een straatje maakt (in 2 rijen met de gezichten naar elkaar toe) en één van de cursisten door dit straatje loopt (of danst) terwijl hij toegejuicht wordt door de groep.

Wij gebruiken hier graag het nummer ‘Walking on sunshine’ van Katrina and the Waves uit 1985 voor. Ook “Dancing in the street” is absoluut één van onze favorieten voor deze werkvorm. Dat nummer werd al in 1964 opgenomen door Martha Reeves, maar onze voorkeur ligt bij de versie van Mick Jagger en David Bowie uit 1993.

Tai-Chi

Wanneer je wilt dat jouw cursisten, of coachees, rust ervaren om goed te kunnen oefenen met technieken, dan kun je dat ondersteunen met Tai Chi muziek. Ook werkvormen waar je rust voor nodig hebt, zoals dat het geval is met werkvormen gericht op samenwerking en vertrouwen, zullen beter gaan met rustige muziek.

Je mag er zijn!

Een niet zo bekend nummer is het lied “Je mag er zijn” van Stichting de Opwekking. Iedere weerbaarheidstrainer zal met een lied met zo’n titel meteen veel leuke werkvormen te binnen schieten. Wij zagen hem toegepast worden in een groep waarin de cursisten gedurende het lied door elkaar liepen (en dansten) en bij de tekst: “Je mag er zijn, ja jij!” elkaar aanwezen en hard meezongen.

Kung Fu Fighting

En dan op nummer vijf: Eén van de leukste werkvormen uit de weerbaarheid! Een stem-werkvorm met de ondersteuning door Carl Douglas in ‘Kung Fu Fighting’ (1974). Iedereen kent het lied – de ‘Hoe!’ nodigt uit om mee te doen, met een lage ademhaling, precies wat we willen!

muziek-in-de-les

Ontvang de nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Zoek binnen de website

muziek-in-de-les

Ontvang de nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Zoeken binnen de website