Een opleiding volgen tijdens Corona/lockdown. Wat kun je van Pons verwachten?

We leven in een bijzondere tijd. Opeens moeten we onze gewoonten afleren en kunnen we elkaar niet meer hartelijk begroeten met lichamelijk contact. Voor ons, de Pons Academie, met onze nadruk op persoonlijk onderwijs is dat een fikse uitdaging. Want hoe houden we ons aan alle maatregelen en zorgen we er tegelijkertijd voor dat de hoge kwaliteit van ons onderwijs behouden blijft?

Coronaregels tijdens lesdagen

Vanzelfsprekend houden wij ons aan alle regels. We vragen daarom iedereen die klachten heeft thuis te blijven. De Pons Academie is tegenwoordig grootverbruiker van desinfecterende handgel en natuurlijk zorgen wij ook voor goed geventileerde lesruimtes. De lessen worden in een grotere ruimte gegeven en in kleinere groepen, waardoor we die anderhalve meter afstand van elkaar kunnen bewaren. Voor wie ons al kent: we gebruiken voor de lesdagen nu de grote ruimte op zolder met het hoge plafond. We merken dat dat prima lukt: de informele sfeer die de zolder heeft zorgt voor een eigen dynamiek. Zoals één van onze studenten opmerkte: “Deze ruimte is gezellig. Het straalt ontspannenheid uit en dat is ook prettig”.

Normaal gesproken is er veel beweging tijdens onze lessen. Wanneer een student tijdens de les zin kreeg in koffie, stond hij gewoon op om dat te pakken. Als de schaal met fruit, cake, of snoepjes wat te ver weg stond, reikte een student ver over de tafel om die eenzame brownie uit zijn lijden te verlossen. Voor de lunch dekten we een grote tafel met allerlei lekkers waar iedereen bij  kon aanschuiven. Al die beweging droeg bij aan een informele sfeer die, volgens ons, leren gemakkelijker maakt. Helaas moeten we onze studenten nu vragen om zoveel mogelijk op de eigen stoel te blijven zitten. Vanzelfsprekend is er nog steeds koffie, thee, cake, fruit en snoep, maar we maken kleinere schalen die er, strategisch verdeeld over de tafel, voor zorgen dat niemand tijdens de les op hoeft te staan. Voor de lunch laten we voorlopig broodjes bezorgen.

Afgelopen zomer hebben we ook – meer dan anders – gebruik gemaakt van het mooie park achter ons gebouw. Buiten eten is niet alleen Corona-proof, maar ook supergezellig.

Voor de opleidingen Veerkracht, Weerbaarheid en Agressie verstrekken we voor de psychofysieke werkvormen mondkapjes en passen we de werkvormen zoveel mogelijk aan.

Lessen tijdens de lockdown

Voor zover de opleidingen al gestart zijn, bekijken we per opleiding en per opleidingsgroep of we de lessen online kunnen geven, of dat deze uitgesteld moeten worden. Online lessen zijn natuurlijk anders dan fysieke lessen en vragen om een andere didactische aanpak. Soms komen er door de veranderde setting ook andere dingen aan de orde. Daar is ook ruimte voor en de lesdagen zijn wat de inhoud betreft niet per se anders..

Bijeenkomsten in kleine groepen, zoals met leerteams en de intervisie doen we wel online. In veel gevallen wijken we daar echter wel van de planning af, omdat projecten of stages van de studenten pas na de lockdown gepland kunnen worden..

Bij een online les kan er niet even 1-op-1 even aan iemand gevraagd worden hoe het er mee gaat. WhatsApp, de telefoon, online-overleg in subgroepjes, of alleen met de opleidingscoördinator zijn voorlopig het alternatief.

Wat missen we

Wij missen onze studenten enorm. Het even een kletspraatje maken, samen voor de boekenkast staan om te zoeken naar goede bronnen voor advies- of theorienotities, de grapjes tijdens de lunch: het wordt door ons zeer gemist. Wij geloven dat gezelligheid en zichzelf thuis voelen enorm bijdragen aan de kwaliteit van ons onderwijs. Sterker nog: het is één van de pijlers waar onze opleidingen op rusten. En juist dat kunnen we tijdelijk niet goed bieden. We merken gelukkig ook dat je elkaar ook online goed kunt leren kennen en ondersteunen.

Compenseren

Zodra het weer kan gaan we met onze lopende opleidingsgroepen samen eten. Ook dan zullen we waarschijnlijk nog steeds de 1,5 meter-afstand in acht moeten houden, maar we hopen op deze manier de onderlinge band en de groepsdynamiek in de groep te kunnen versterken.

Wat blijven we doen…

Zoals vaker bij tegenslagen biedt ook deze crisis kansen. We zijn voor onze Kenniskring begonnen met het geven van webinars. Die houden we er zeker in! Deelnemers aan de Kenniskring worden in 2 uur bijgepraat over een mooi onderwerp, zonder dat men naar Utrecht hoeft te komen. Wij denken dat het een mooie aanvulling is op het al bestaande aanbod van de Kenniskring, waarin we fysiek bij elkaar komen.

De gesprekken tussendoor, die we eerder vaak telefonisch deden, blijven we online via beeldbellen doen. Het blijkt gemakkelijker om allebei achter een scherm te zitten en samen naar een concept van een stuk van een student te kijken. We plannen nu spreekuren in voor de verschillende opleidingsgroepen, naast veel 1-op-1 gesprekken. Ook die houden we er dus in!

Haal extra voordeel uit de lockdown

Dat er een lockdown actief is, is natuurlijk voor niemand leuk. Maar… eigenlijk is dit de ideale tijd om een opleiding te starten. Je weet vooraf al dat je elke avond vrij bent om te doen en laten wat je wilt, in je eigen huis dan.

De lockdown is het ideale moment om jezelf helemaal in je studie te storten ?.

Studeren-tijdens-de-lockdown-Pons-Academie

Ontvang de nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Zoek binnen de website

Studeren-tijdens-de-lockdown-Pons-Academie

Ontvang de nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Zoeken binnen de website