Inhoud
De verschillende migratiestromingen in Nederland kleuren onze hedendaagse samenleving. Een op de vijf inwoners heeft een migratieachtergrond. Er is een grote kans dat jij in je werk mensen tegenkomt met een migratiegeschiedenis. Binnen de verschillende etnische achtergronden van cliënten of patiënten die je tegen kunt komen zijn ook weer veel culturen en subculturen te vinden.
Welke culturele en religieuze kennis heb je nodig in jouw werkveld? En over welke cultuursensitieve competenties moet je beschikken om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met je cliënt/patiënt om de gestelde doelen te behalen? Op al deze vragen geeft de eenjarige opleiding Cultuursensitief Werken antwoord!
Binnen verschillende culturen en subculturen kunnen waarden, normen, gedragingen en omgangsvormen anders zijn dan je gewend bent. Sommige cliënten/patiënten hebben bijvoorbeeld een door hun cultuurbepaald beeld over wat gezond zijn inhoud, sommige gespreksonderwerpen kun je beter mijden omdat ze taboe zijn en ook gender specifieke religieuze omgangsvormen zoals het wel of geen hand geven kan soms lastig zijn. Hoe ga je daar mee om als zorg- en welzijnsprofessional? Op deze vragen geeft de eenjarige opleiding Cultuursensitief Werken antwoord!
In de opleiding Cultuursensitief Werken wordt op een inspirerende manier gewerkt aan een gedegen theoretisch kader, om vanuit daar de praktijksituaties onder de loep te nemen. Je krijgt beroepsspecifieke competenties aangeboden om met cultuursensitieve situaties om te gaan en gaat beter begrijpen waar het verschil hem in zit. Daarnaast wordt er ook ingezoomd op verschillende doelgroepen zoals vluchtelingen, jeugd, oudere migranten en gelovigen.
Na deze opleiding te hebben gevolgd kun je sneller een cultuursensitief probleem herkennen, uitleggen, inzichtelijk krijgen en werken aan de oplossing. Je krijgt een duidelijk inzicht over de do’s and don’t waardoor je goed beslagen ten ijs het werkveld in gaat.
Tijdens de intervisiebijeenkomsten is er ruimte om specifieke cultuursensitieve casussen in te brengen en te bespreken.
Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor professionals met een hbo-werk- en denkniveau, werkend binnen de zorg en welzijnssector of in het onderwijs en die in hun werkveld te maken hebben met een mensen die een andere culturele en of religieuze achtergrond hebben dan zijzelf. Ook als je zelf een migratie geschiedenis hebt is deze opleiding zeer geschikt. Je bent immers alleen thuis in je eigen ‘achtergrond’.
Team
drs. Nadèzda Broshuis. Theoloog en sociaal werker
Na 10 jaar gewerkt te hebben met vluchtelingen, migranten en slachtoffers van mensenhandel geeft zij tegenwoordig les op de Hogeschool van Utrecht waar ze voornamelijk alle vakken geeft die te maken hebben met cultuur en religie. De meeste lessen geeft zij in de minor die zijzelf ook coördineert over de Islam. De lessen die zij geeft in de Post-HBO cultuursensitief handelen zullen dan ook vanuit verschillende culturele en religieuze invalshoeken belicht worden
Homayoun Merhani
Cultureel mediator Arabisch, GGZ gezinstherapeut en nu werkzaam bij Kommak in Amersfoort. Een organisatie die hulp biedt aan vluchtelingen en migranten. Daarnaast is dhr. Mehrani één dag in de week Hogeschool docent bij de minor Islam en Samenleving.
Angelieke Stikkel
Humanistisch geestelijk verzorger en rouw en verlies coach.
Bas Steunenberg
Hogeschooldocent aan de opleiding Management in de Zorg en onderzoeker bij het Lectoraat Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie. Bas studeerde Psychologie en promoveerde in 2006 in de psychologie op de relatie tussen depressie en persoonlijkheid bij kwetsbare ouderen. Hij heeft zich de laatste jaren bezig gehouden met onderzoek naar de zorg voor migranten ouderen wat geresulteerd heeft in het boek: De zorg voor de oudere migrant.
Eerst kennismaken?
Wil je meer informatie, of wil je gewoon even kennismaken? We zijn gevestigd in een prachtig pand, waar je van harte welkom bent voor een kop koffie.
Stuur ons een e-mail, of schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel 06 1213 8968
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel 06 1213 8955